5 november 2008

Fotbollssatsningar i Malmö

Bara under några dagar har det poppat upp några intressanta nyheter/tankar om elitfotbollen i Malmö.

Först åkte LB07 (Limhamn Bunkeflo IF) ur superettan. Även om jag sett LB07 tidigare under året så var kvalmatchen hemma en spelmässigt mycket svag insats. Förmodligen är det de spelarmässiga kvaliteterna som är huvudsaken till degraderingen, men man kan inte låta bli att fundera över vilken inverkan föreningssammanslagningen haft på resultatet. Nu tror jag att Bunkflos "medtagna" organisation var OK men hur var det med Limhamns? Generellt brukar man säga vid sammanslagningar att 2 föreningar med problem oftast leder till 1 förening med problem. De omedelbara pay off effekterna låter ofta vänta på sig. Därför ska det bli spännande och se hur LB07 hanterar den kommande säsongen på herrelitsidan.

Samma sak kommer väl (?) inte att ske med konstelationen Malmö FF - IFK Malmö. Här är det ju ingen sammanslagning som är på gång. Men här kan man prata om 2 föreningar som dras/dragits med organisationsproblem, vilket med all säkerhet varit en bidragande orsak till årets sportsliga besvikelser.
Att Malmö FF behöver en samarbetsklubb är ju klart. I Sydsvenskan redogör MFF för sina motiv och de känns ju helt rätt för MFF. Men hur blir det för IFK Malmö? Förvisso måste man acceptera att tider förändras, men ett mer vanskött varumärke i Malmöfotbollen får man leta efter. Och då menar jag inte bara de senaste 5 - 10 åren! Visst har det funnits ljusa stunder men att det skulle gå så långt att man blir en satellitklubb till MFF stör säkert många. Förvisso måste de som det stör rannsaka sig själv - vad har de gjort för att förhindra klubbens nedgång? Ordförande Göran Åkessons uttalande klingar lite konstigt. Samma arbument användes för 10 år sedan när Åkerman skulle slå samman Kirseberg, Olympic och IFK Malmö. Det höll inte då och tydligen inte nu.
Det ska i varje fall bli spännande att följa.

Den tredje nyheten som kom var MABI's bolagisering. Profilen som media lyfter fram är Percy Nilsson men drivkraften kommer nog mer från en annan kapitalstarkt profil, Greg Dingizian.
Som utomstående har jag inga uppfattningar om hur sportsligt motiverat Dingizians intresse är, men att det finns någon form av engagemang tror jag. Sen tror jag nog att det både är ekonomiskt och miljömässigt betingat.
Det ska i varje fall bli spännande att följa MABI planer. Kan en div 1 förening få ut något ur denna typ av satsning kan det mana till efterföljd. men då naturligtvis under förutsättning att man har lämplig kompetens i sina led. Och då menar jag både sportsligt och ekonomiskt.

I alla tre fallen hoppas jag man kommer i håg att det ska få ta sin tid att skapa en välfungerande förening. Långsiktighet är ett nyckelord i de här sammanhangen. Man ska inte förvänta sig snabba sportsliga resultat. Får man det är det en bonus. Resultaten ska komma på sikt och bli permanenta. Det är först då man kan prata om lyckade samrbeten

Inga kommentarer:

Bookmark and Share