28 april 2010

Liten blev stor

Island tog OS-silver i handboll i Beijing. Förbundskaptenen, Gudmundur Gudmundsson, var idag på Lunds Universitet för att ”share his experiences on mental preparation” - inbjuden av Institutionen för Psykologi.

Tillsammans med ett antal studerande var vi några få “gäster” som lyssnade till den 90 minuter långa föreläsningen. Tyvärr var det inte många som tog chansen att lyssna på en förbundskapten som gjort en egen stor resa. Gudmundur Gudmundsson började som diktatorisk coach för ett antal år sedan men är nu en isländsk förädling av Bengt Johansson. Har man som jag haft förmånen att lyssna på många stora ledare genom åren var det inte mycket nytt som egentligen sades. Men det som alltid är berikande är sättet det sägs på. Passionen, kunskapen, engagemanget och viljan att prestera är det som skiljer dussintränaren från den store ledaren.

Gudmundur Gudmundsson kommer från ett land med 300 000 invånare. Att i en sport som handboll besegra länder med mer än 100 miljoner invånare bär respekt med sig. Ett konsekvent genomfört program sedan några år tillbaka har lett till en plats bland de stora för Island. Att det inte kommer att hålla sig på den nivån i eviga tider känns väl självklart, men det visar att det är möjligt för de flesta av sina mål om man bara har vissa förutsättningar för uppgiften. Men att det inte räcker med bara talang symboliseras av Gudmundur Gudmundssons ord - “The will to prepare needs to be even stronger the will to win.”

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Olle,
Du har erfarenhet från med ett nära samarbete med många olika föreningar och ett intresse i olika idrotter....att kunskap i sin idrott är viktigt är självklart, men vilka delar är viktigast när du ser på olika ledare som du genom åren har träffat eller kommit i kontakt med? Vilka styrkefaktorer kan man se på stora ledare som avgör ifall de lyckas i sin idrott....? Går engagemang och passion före kunskap och teori? Vad är det mer som skiljer en dussintränaren från en framgångsrik ledare och grupp/lag/förening/land?

Robert Nilsson

Bookmark and Share