18 februari 2010

Motivationens roll

– Det är ingen speciellt rolig hall. Oftast är det lite folk på läktarna. Det känns segt att spela här helt enkelt.

Orden är H43:s tränare Pelle Källs efter förlustmatchen mot Redbergslid i Lisebergshallen.

Lagets centralfigur Tomas Axnér spär på med

– Jag har inget bra svar på varför det är svårt att vinna här. Men helt klart är att det är ingen sexig handbollsarena.

Jag tror inte att en idrottspsykolog skulle ha svårt att sätta fingret på åtminstone en sak som kraftigt medverkade till H43:s förlust. Om man som ledare och spelare har med sig den inställning som både Käll och Axnér förmedlar ligger man under redan innan matchstart.

Jag förvånas varje gång jag läser eller hör liknande uttalande att man inte inser vilket underläge man hamnar i. Både Käll och Axnér (och “alla” andra) inser naturligtvis det felaktiga att ha denna inställning. Ändå är det så svårt att frigöra sig från det. Förvisso ska man inte bortse från att man i efterhand använder sig av ovanstående uttalande som bortförklaring till förluster. Enligt  Sydsvenskan har Axnér inte vunnit på 12 försök i Lisebergshallen så behovet av bortrationaliseringar är nog stort.

Nu kan inte alla lag ha samma självförtroende som exempelvis Barcelona där tron på den egna förmågan alltid innebär tron på seger i varje match. Men fler ledare/spelare/lag borde utgå tron på möjliga förändringar och undanröjandet av de hinder man själv kan styra. Den egna hjärnan är tyvärr alltför understimulerad i dessa sammanhang.

SkD

Inga kommentarer:

Bookmark and Share