6 april 2010

Har det varit årsmöte?

Under våren har många föreningar sina årsmöten. De flesta är inte speciellt välbesökta. Själv har jag lett 2 st.. På det ena var det 11 röstberättigade närvarande (av över 100 medlemmar) och på det andra (Föreningsalliansen i Staffanstorp) var det 15 av 20 medlemsföreningar representerade (och det var ju bra). Men i den “vanliga” föreningen ser det till och med sämre ut.

Jag fick följande rader av en gammal kompis:

“Hej Olle,

Hoppas allt är bra.

Med tanke på all föreningsverksamhet man håller på med så blir man allt mer fundersam.
Har nu avverkat två årsmöten i mindre föreningar. 5 närvarande på båda mötena. Detta sätter förstås demokratin ur spel och det känns rätt torftigt. Har du hört om någon förening som jobbar mer webbaserat?

T. ex .

-> 4 veckor före årsmöte - mailutskick till medlemmar - kallelse till Årsmöte på Facebook (eller någon plattform där man kan "masskommunicera") - Grupp XX IF.
-> 3 veckor före årsmöte - mailutskick: Har du några tankar om verksamheten 2011? Är det något du vill förändra i vår verksamhet till 2011?
-> Förslag läggs upp på hemsida och Facebooksida
->2 veckor före årsmöte - mailutskick – årsredovisning
-> Styrelsens förslag på avgifter och andra styrelseförslag
-> 1 vecka före årsmöte - mailutskick - Följande förslag har lämnats till XX IF om verksamheten och styrelsens sammansättning 2011
A) Sänkt avgift för ungdomar till 50 kr (Styrelsen stödjer detta förslag med anledning av........)
B) Höjd avgift för 40-talister (Styrelsen stödjer detta förslag med anledning av.....)
C) Förslag till styrelse: Ordförande Kalle Kula, Kassör Nisse Nilsson osv...... (Förslag har inkommit från Per Persson om att han vill ha Olle Olsson som ordförande)
-> Styrelsen vill ha ditt ställningstagande i ovanstående frågor senast dag före årsmötet.
-> Årsmötet startar 19:00

Om man tänker till kring hur detta skulle kunna gå till så har vi kanske dragit den demokratiska processen lite längre.....”

Just den sista funderingen är kanske en av de viktigaste aspekterna på faran med ett lågt deltagande på årsmötena – demokratiprocessen. För oss som är lite äldre är det en “självklarhet” att åtminstone rösta i allmänna val. Det är inte så länge sedan som det infördes allmän rösträtt i Sverige. Våra föräldrar eller morföräldrar präntade in i oss att man skulle värna om sin röst, sitt medbestämmande.
En av de bärande delarna i det ideella föreningslivet är att alla är lika värda, alla har en röst. Vi måste se till att utbilda våra föreningsmedlemmar i detta. Att använda alla knep är tillåtet. I vilken mån webben används har jag ingen fakta om men min tro är att det inte används i någon större omfattning.

Är et någon som vet, eller har en aning, kan ni väl höra av Er. Här är som sagt alla medel tillåtna.

1 kommentar:

Unknown sa...

Detta är enkla åtgärder som endast kväver lite fantasi, lite planering och några som gör det - utmärkt.
Stefan Wallerek

Bookmark and Share