27 april 2010

Koll på idrott i skolan

Den 22 april 2010 genomförde Skolinspektionen flygande tillsyn inom ämnet idrott och hälsa. Då granskade myndigheten 400 lektioner i idrott och hälsa runt om i Sverige.

Några speciella faktorer utgör bakgrund till att Skolinspektionen har valt att genomföra flygande tillsyn just i ämnet Idrott och hälsa:

  • Könsskillnader. Idrott och hälsa är det enda ämne där pojkar har högre betyg än flickor. Utifrån Skolverkets utvärdering 2005 syns även andra skillnader mellan pojkar och flickor, bland annat vad gäller intresse och graden av aktivitet på idrottslektionerna.
  • Sällan åtgärdsprogram. Alla elever når inte målen för undervisningen i idrott och hälsa. Trots det förekommer ytterst sällan att skolan sätter in åtgärdsprogram för att stödja sådana elever.
  • ”Befriade” utan beslut. Det finns elever som inte deltar i undervisningen trots att det inte finns formellt beslut om befrielse.
  • Behöriga lärare. Skolinspektionens granskningar har också visat på betydelsen av behöriga lärare som en viktig faktor för undervisning som tar sin utgångspunkt i läroplan och kursmål.

400 lektionsbesök på högstadiet

Skolinspektionen besökte runt 200 grundskolor i årskurserna 7-9. På varje skola observerade inspektörerna två lektioner i idrott och hälsa, sammanlagt 400 lektioner. Skolinspektionen hade inte informerat i förväg om när tillsynen skulle ske.

  • Under lektionsbesöken tittade Skolinspektionen extra noga på följande saker:
  • Hur ser närvaro och deltagande, uppdelat på kön, ut på de besökta lektionerna?
  • Finns det elever som helt eller i vissa moment är befriade från undervisningen? Finns det beslut om befrielse för dessa elever, uppdelat på kön?
  • Är undervisande lärare behörig i ämnet?
  • Vilka aktiviteter förekommer under de besökta lektionerna?
  • Genomförs lektionen enligt schemat?

Varje skola får ett eget beslut

Varje granskad skola kommer att få ett eget beslut, antingen med krav på redovisning av åtgärder eller med besked om att tillsynen har genomförts och avslutats utan krav på åtgärder. Besluten skickas ut till skolorna inom en vecka efter besöket. Enskilda personers uppfattningar eller arbete kommer inte att kunna urskiljas i Skolinspektionens beslut.

Om tillsynen behöver fördjupas meddelar Skolinspektionen detta till skolan.

En övergripande rapport

Skolinspektionen kommer att redovisa det samlade resultatet av den flygande tillsynen i en övergripande rapport.

Se vilka skolor som besöktes.
Läs mer på Skolverkets hemsida.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share