9 mars 2010

Medlemsavgift eller ej?

I de flesta föreningar finns det inskrivit i stadgarna att medlemsavgiften beslutas av röstberättigade medlemmar på årsmötet. Och oftast regleras rösträtten av att man betalt sin medlemsavgift inom föreskriven tid (rösträtten regleras ofta också av medlemmens ålder).

Men måste man betala en medlemsavgift? Vad händer om årsmötet beslutar att avgiften ska var 0;- (=noll kronor)? Hur vet man då vilka som är medlemmar? Också var det kopplingen till rösträtten på årsmötet.

Först måste man fundera lite över vad ett medlemskap egentligen är. Enligt Christer Pallin, RF:s förbundsjurist, skulle man kunna uttrycka det så här:

Det handlar ju som alltid vid ett avtal om anbud och accept. Dvs en person gör en framställan (ansökan) om att få bli medlem och detta bekräftas av föreningen (ytterst genom att personen införs i medlemsförteckningen). Anbud + accept = avtal har ingåtts!

Detta avtal behöver, enligt Christer, inte innebär någon ekonomisk transaktion för att någon ska bli betraktad som medlem i en förening. Det viktiga är att man skapar en rutin där personen som vill bli medlem ansöker om att få vara med i klubben, att denna ansökan sedan beviljas, medlemskapet registreras och att personen får en bekräftelse (medlemskort) på att ansökan godkänts.

Om man som förening vill välja denna väg är det viktigt att göra upp klara riktlinjer för hur ansöka, förnyelse, utträde  och uppsägning ska gå till.

Vissa föreningar kopplar ihop medlems- och verksamhetsavgifter, några kommuner ställer krav på att kommunala föreningar ska ha medlemsavgift för att få vissa bidrag. Det är viktigt att man som förening tänker efter, diskuterar och förankrar om medlemsavgiften ska tas bort. Det får inte bara vara administrativa hinder som är skälet. Du kan läsa lite mer av vad Christer Pallin har skrivit om medlems- och verksamhetsavgifter här.

2 kommentarer:

Unknown sa...

För att få bidrag av kommunen/fritidsförvaltningen etc. kräver vissa föreningar en minimiagift i medlemsavgift t.ex. 50 kr eller liknande

Stefan Wallerek
Malmö-Korp-Idrottsföreningen Ör€sund Hälsa, Kost & Motion
www.vattenjympa.se
"Friskvård för dig som behöver - lätt eller tungt?!"

Unknown sa...

Helt rätt Stefan. Vissa kommuner har denna bestämmelse, men ur ett föreningsperspektiv är medlemsavifter inte nödvändiga.

Bookmark and Share