31 mars 2010

Styrelsekompetens?

Elittränarnas verklighet är på många olika vis tuff. Kraven från media, fans, sponsorer och resten av världen står inte alltid i proportion till kunnandet och de givna förutsättningarna.

Men frågan är om inte pressen från den egna arbetsgivaren är den som ställer till störst problem. Inte så att det alltid är de uttalade kraven som ställer till det, utan bristen på kunskap och kompetens hos beslutsfattarna.

Under några få dagar har man i 3 olika idrotter visat prov på märkliga ställningstagande i svenska elitklubbar. Självklart har man som utomstående inte alla fakta men man måste undra i alla fall.

Först så sparkade Rögle BK sina tränare efter 1 match i kvalserien till Elitserien. Laget hade då förlorat borta mot Södertälje, bottenkollegan från Elitserien som man bara vunnit 2 av 5 matcher mot på bortaplan under säsongen. Ersättare blev u-lagstränarna.

Det är inte heller första gången Rögle sparkar sin tränare under pågående kvalspel. 2007 sparkade man Bobo Simensen. Året före slängde man ut Jan Birthén (förvisso inte under kvalserien)!

Sen var det handbollsklubben H43 som efter en kvalmatch sparkade sin tränare Pelle Käll. Efter 26 knaggliga seriematcher räckte det med 1 kvalförlust för att tålamodet skulle ta slut.

Men frågan är om inte priset ändå tas av Åtvidabergs FF i fotbollsallsvenskan. Efter 3 seriematcher åker Daniel Wiklund ut med buller och bång. Ersättare hjälptränare respektive juniorlagstränaren. Förvisso har Åtvid förlorat de inledande matcherna men här kan man undra vilken tränare som hade gjort det bättre. Ett nykomligslag som inte gjort några spelmässiga förstärkningar att tala om kan inte förvänta sig en bättre start än vad laget fått. På vilket sätt kunde Wiklund ha presterat bättre i sin roll?

I samtliga ovanstående klubbar borde man rannsaka styrelsernas och sportchefernas kompetens. H43 böt förvisso ut sin styrelse för ett tag sedan men det hjälpte tydligen inte på den sportsliga ledarskapsbiten. Nä, det är mycket märkliga turer i elitidrotten. Mitt skånska idrottshjärta hoppas naturligtvis att både Rögle och H43 klarar nytt Elitseriekontrakt på det sportsliga planet. För Åtvidaberg är det roligt om de klarar sig hygglig i Allsvenskan. Det är inte kul för någon om man blir en slagpåse serien ut.

I alla tre idrotterna har man krav på en elitlicens för att få spela kvar på högsta nivå. Det är kanske på tiden att man även inkluderar en kvalitetssäkring av styrelsen och de ledande funktionärerna i klubbarna för att erhålla licensen!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share