23 oktober 2013

Medborgaren och politiken

 

Vilka förväntningar har den enskilde medborgaren på hur politiken fungerar? Vet man hur spelreglerna ser ut? Spelar alla efter samma regelbok och finns det mer än en regelbok?

Ja, frågorna är många och de poppar upp hos många med anledning av situationen i Staffanstorp efter Uppdrag gransknings program den 2 oktober.

I måndags, 21/10, hade kommunfullmäktige i Staffanstorp sitt första sammanträde efter programmet. Förväntningarna var höga. Allmänheten, förtroendevalda och media var på plats i sammanträdeslokalen. Motioner, medborgarförslag och interpellationer var inlämnade. Argumenten var vässade.
Nu skulle man äntligen fä en chans att dels höra vad som gjorde att man åkte till Cannes, dels höra den politiska församlingen stångas med varandra, se vilka positionerna var.

Det blev inte så! Motionerna och medborgarförslaget remitterades till kommunstyrelsen för beredning och interpellationen kommer att besvaras på nästa möte. Nästa möte som är den 2 december! På dagen 3 månader efter att Uppdrag granskning sändes.

3 månader i den politiska världen är inte en lång tid. 3 månader i folks medvetande är en evighet!

Jag påstår inte att saker och ting ska hastas fram. Det måste alltid finnas tid att bereda, diskutera och besluta. Men om inte man kan skapa förståelse och förtroende i samklang med medborgarna för det politiska arbetet, uppstår stora demokratiska problem för samhället.

Förväntningarna på politiken och politikerna är inte alltid realistiska. Den enskilde utgår ofta från sin egen värld. Där är det oftast nära mellan handling och verkan. Politiken utgår ofta från sin värld. Där måste allting bli “rätt”.
Kanalen mellan dessa två föreställningsvärldar måste öppnas. Åt båda hållen.

Regelboken som styr det politiska arbetet består av olika delar.

Den formella delen som regleras i lagar och förordningar är lika för alla. Tolkningen kan i bland skilja mellan olika kommuner och regioner. Det utrymmets finns. Men ytterst kan avvikelser alltid prövas i andra instanser.

Den mindre formella delen är hur man utformar det lokala förhållningssättet i sin maktutövning och vilka arbetssätt den styrande majoriteten väljer. Och det är oftast här skillnaderna skapar förvirring hos den enskilde medborgaren.
Det som görs i en kommun, görs inte i en annan, trots eller på grund av, olika eller samma politiska sammansättningar i de kommunala majoriteterna.

Den politiska världen måste läggas sig vinn om att skapa transparens så att medborgarna kan följa vad som händer och sker så att processer och beslut kan påverkas. Här måste politikerna jobba aktivt för att skapa detta engagemang.

Medborgarna måste ta sitt ansvar för att bry sig, inte bara när något negativt drabbar dom själva eller vart fjärde år när det är dags för val. Man måste ställa krav på att få vara delaktiga och vara beredda på att ta det ansvar det innebär!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share