24 april 2013

Nu är det dags för skolan

Det är förmodligen en tillfällighet - Magdalena Andersson presenterar en skolsatsning - samma dag som jag presenteras som ny gruppledare i barn- och utbildningsnämnden i Staffanstorp.

Men samtidigt är det nog ett tecken. Skolan är den plattform som skapar förutsättningar för individen att få ett meningsfullt arbete, minska utanförskapet och känna sig delaktig i samhället.

Därför känns det som en utmaning som jag är beredd att ta på det lokala planet i en kommun som med dagens majoritet kommunicerar något helt annat.

Skolorna i Staffanstorp är bra. Personalen gör ett fantastiskt jobb utifrån de förutsättningar de ges. De problem som finns runt skolorna i kommunen ligger högre upp i hierarkin, i den politiska styrningen.

Jag ser ytterst allvarligt på de brister som Skolinspektionen påpekar i sin senaste rapport.
Skolinspektionen pekar bland annat på allvarliga brister i det systematiska kvalitetsarbetet. Detta exemplifieras framförallt i cirkusen kring sammanslagningen av Bråhögs- och Centralskolan, där alla kommit i kläm.

Systembrister visar sig även när det gäller att skapa jämlika förutsättningar för svaga grupper samt mellan pojkar och flickor.

Och sen är det viktigt att understryka att det alltid ska finns kommunala alternativ som matchar efterfrågan inom skolområdet.

OK, då kör vi!

Media: Sydsvenskan

Inga kommentarer:

Bookmark and Share