27 augusti 2010

Varför friidrott?

Jag har några funderingar runt friidrott, dess utövare och intressenter.

  • Hur kan man motivera sig att tränar i 9 månader och har en säsong som är 3 månader?
    Förvisso finns det inomhustävlingar/-mästerskap, men de flesta tycker det bara är ett substitut i väntan på utomhussäsongen. Och friidrottare på hög nivå tränar många gånger. Om de tränar hårt eller mycket är nog en fråga om tycke och smak.
    Nu är man ju ingen friidrottstränare förståss men jag har ju sett friidrottare som värmt upp en timme, sprungit några sprintlopp, för att sen jogga ner ytterligare en timme. Låt vara att tidsintervallerna är något schabloniserade. Men konstigt verkar det i alla fall.
    Nä, det märkliga är den korta säsongen.
  • Om man se ser till den svenska standarden så förstår jag egentligen ännu mindre att någon orkar hålla på. Under den hype som rått under några år har det varit 4 – 5 st. som haft all internationell framgång. När nu Kajs B, Christian O, Stefan H och Carolina K inte längre är några världsstjärnor längre (åtminstone inte självklara längre) är det tunt. Tittar man på resultaten i senaste SM måste man bli beklämd. Inte ett resultat så långt ögat kan skåda som är i närheten av dåligt internationell nivå.
    Förvisso tycker jag det är OK (och bra) med korpidrott, men att kalla det elit är et skämt. I dagen Sportnytt i SvT intervjuade man en “poängmaskin” inför den stundande finnkampen. En 30-årig “tant” (hennes egna ord) som för sex månader sedan inte trodde hon skulle idrotta mer. Kul, men beklämmande.
  • Finnkampen! Jag bara säger det – finnkampen. En gång var det kul, men nu? SvT försöker blåsa upp det till något stort – Det finns landskamper – och så finns det – Finnkampen (enligt SvT:s trailer). Men hallå – lägg ner eller sänd det på SvTPlay. Det måste vara en sak för Sverker Olofsson – öppna locket på tunnan och lägg ner eländet. Fast jag förstår ju Friidrottsförbundet, läggs finnkampen ner är det slut med friidrotten i Sverige. Och det är kanske synd för det var visst några ungdomar som hävdade sig i ungdoms-OS/-VM. Friidrott är ju kul att titta på när det är duktiga kombattanter som möts. Synd att ingen är svensk.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share