12 juli 2009

Idrottslyftet - ett missat lyft?

Så har 3:e årets Idrottslyftspengar för skolsamverkan fördelats. Eller åtminstone har sökande föreningar fått ett besked om hur mycket de fått av sökta medel. Ansökningar för nästan 23 miljoner kronor kom in till Skåneidrotten. Cirka 10 miljoner fanns att fördela.

Vad som kommer att bli intressant är hur mycket av det planerade/sökta som kommer att bli av. Det naturligtvis omöjligt för de ansvariga att göra en rättvis och korrekt bedömning av de olika ansökningarna.

Skåneidrottens personal har lagt ner mycket tid på att informera om projektmöjligheter och hjälpa föreningar att färdigställa projektansökningar. Jag är ganska övertygad om att gensvaret blev större än förväntat.

Svårigheten måste ha varit att värdera idéerna och uppläggen! Så här långt har jag hört från 2 "ansökningar". Den ena föreningen hade sökt 270 000;- och fått 78 000;-. Den andra var 5 föreningar som ansökt om maxbeloppet 750 000;- (5 x 150 000;-), man fick 45 000;-!

Jag har inga synpunkter på hur realistiska respektive ansökningar var, men om man prioriterat att "många får något" före att se till möjligheterna att genomföra bra projekt har man nog bitit sig i svansen. Dels kan det resultera i "ofullbordade projekt", dels i många besvikna föreningar - båda lika illa. Det blir nu viktigt att följa upp alla avslagna och beviljade projekt så att inget bra går förlorat.

Man får också hoppas att man tagit hänsyn till att det är projekt som ska stimuleras och inte finansiering av löpande verksamhet. Tidigare, när antalet ansökningar inte var av årets dimensioner, kunde man lätt få intrycket att vissa föreningar budgeterade med "givna" projektbidrag.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share