29 juli 2009

Skambud?

Vad är ett skambud? Alltså inte definitionen utan hur mycket pengar.

HIF:s målvakt Daniel Andersson tycker han fått ett skambud från HIF för att fortsätta ytterligare ett år. 30 000;-/månad för att vara andre målvakt. Anderssons reaktion är kanske grundat i hans besvikelse över att inte längre vara förstavalet som målvakt i klubben, men kan också ge en mycket klar bild över löneläget i de allsvenska klubbarna.

För Andersson hade det naturligtvis varit mer luckurativt att spela 6 månader i AIK med hög lön. Men samtidigt tycker jag han måste acceptera de spelregler som gäller. Finns det ett kontrakt som stipulerar längd och lön måste han acceptera det både när det är till hans för- och nackdel. Tyvärr har många utövare svårt för det. åtminstone när det är till deras nackdel. För HIF:s del är det bara att hoppas att Daniel är tillräckligt professionell och gör sitt bästa så länge han är HIF:s spelare.

8 kommentarer:

Ola sa...

Just spelares inställning till sin egen förträfflighet är löjlig. 30000 kr i månaden, det vore nåt det för en arbetslös!

Johan sa...

Snälla Ola Möller och ni andra som gnäller på Daniel. Ni behöver inte påminna världen om att 30000/mån är en bra lön för en arbetslös. Det fattar alla. För en bonde i Bangladesh är det en förmögenhet. Det fattar också alla. Men för en proffsionell fotbollsspelare så är det en "skitlön", och det är ju med andra spelare han måste jämföra med. Bli inte så förnärmade eller rättare sagt bittra bara för att det finns människor som har slitit hårt och har en talang för något som dom kan tjäna bra med pengar på. Bara att gratulera Mvh Johan

Unknown sa...

Hej Ola och Johan,

tack för era kommentarer.

Johan: Det är korrekt att 30 000;- inte är mycket för en professionell fotbollsspelare generellt sett. Lönen som erbjuds ska ju ses i relation till spelarens ålder och kompetens för berörd klubb. Att Daniel haft (har) en bättre lön är ju riktigt, men då var hans kompetens relativt större. Nu är han andre målvakt i ett svenskt lag. Erbjudandet representerar det värde HIF värderar honom till. Att Daniel tycker annorlunda må vara hänt. När kontraktet går ut är han ju fri att söka sig annan klubb som kan erbjuda honom det han värderar sin talang till. Talangen har inte större värde än vad någon är beredd att betala för den.

Johan sa...

Det är sant allt du skriver. Håller med. Men blanda inte in andra arbetsgrupper eller arbetslösa och få det till att Daniel ska jämföra med dem. Det blir lite som .." ät nu upp, för tänk på barnen i Afrika"-mentalitet. Att sätta yrken (människor) så mot varandra är bara ett sätt att skaffa sig billiga poänger. Mvh Johan

Unknown sa...

Hej Johan,
jag har heller inte gjort det i min text.

Johan sa...

Ser det nu också. Ber om ursäkt. Menat som en respons på Olas inlägg.

Mvh Johan

Leif sa...

Olle: Det är så att Daniel fortfarande ligger på runt 70 000 i månaden kontraktet ut så det är tveksamt om det är mer lukrativt i AIK dessa sex kommande månader. Sänkningen i löneläget gäller det nya kontraktet och som svar till en del andra inlägg, att gråta ut över 30000/månad som andremålvakt är att skjuta sig själv i foten. Få andremålvakter i allsvenskan ligger på den nivån.

Unknown sa...

Hej Leif, tack för Din kommentar.

Det var väl den nivå jag utgick från att Daniel låg på. Dock vet jag att AIK i andra sammanhang har ett betydligt högre löneläge än flertalet andra klubbar i Allsvenskan. Med tanke på svårigheten att snabbt hitta en ersättare till Öhrlund (som ju var på väg till Norge) och att Daniel varit i klubben tidigare är jag övertygad om att ersättningen skulle varit högre än den Daniel hr i HIF idag.

Bookmark and Share