21 juli 2009

Livslångt lärande

“Man blir aldrig för gammal att lära sig.”

“Man måste lära av sina misstag.”

Det är några av de klyschor som ofta används både i livet och inom idrotten. Media gottar sig alltid i elände och misslyckade idrottsutövare. Rubrikerna blir stora, löpsedeltexten får knappt plats på pappret och klicken på hemsideartiklarna många. Samtidigt som “vanligt” folk kräker ur sig kommentarer å det grövsta.

Så var det för ett år sedan när 3 handbollsspelare bar sig illa åt i samband med en landslagsturnering. En fader till en av spelarna försökte i media bagatellisera det inträffade, men till sist blev de avstängda från landslagssspel året ut.
Handbollsförbundet bad om ursäkt för det inträffade, men inte för att man själv gjort några fel.

Så småningom ebbade det hela ut och livet återgick till det normala. Det vill säga - någon annan skandal fyllde tidningssidorna.

Vad det sällan skrivs om är vad som hände sen? Hur gick det för spelarna som bar sig illa åt? Bättrade dom sig eller är de kvar på samma nivå som tidigare? Tror de fortfarande att de är kungar på stans discotek?

Varför är detta intressant att få reda på? Varför skapar det inga rubriker?

Det är därför kul att Jan Olsson i Ystads Allehanda på ettårsdagen skriver en artikel i ämnet. Förvisso framgår det inte helt och fullt huruvida de aktuella spelarna lärt sin läxa och sköter sig bättre (åtminstone offentligt), men mellan raderna kan man ana att de nu mera koncentrerar sig på det sportsliga. Här har det gått bra under det senaste året.

Idrotten, dess utövare och fans, behöver positiva bilder också. Unga utövare behöver se att idrottslivet inte behöver ta slut bara för att man uppför sig illa vid något tillfälle. Tar man bara lärdom av det som inträffar ska man alltid vara välkommen tillbaka.

Att Olssons artikel uppfattas olika av YA:s läsare kan man se, men jag tycker fler borde se till helheten och inte sticka huvudet i sanden. Enögda supportrar och läsare får inte ta död på tidningarnas rätt (och skyldighet) att kommentera och fördjupa. Det finns alldeles för många rubrikskapare inom media ändå.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share