6 augusti 2009

Cirkus agenter och dåligt betalt

Rasmus Bengtsson, U21-landslagets och Trelleborgs mittback, ska bli proffs utomlands. Men var?

Italienska Lazio hävdar att de har ett underskrivet kontrakt. Trelleborgs FF säger att de faxat ett av dom underskrivet dokument till tyska Hertha Berlin. Agenten Oliver Cabreras är sur för att han och Bengtsson inte fick något hotellrum i Rom och att de fick vänta i samband med förhandlingarna.

Vad som är sant vet man naturligtvis inte. Men med tanke på en del agenters inställning och handlande i andra affärer kan jag mycket väl tänka mig var problemet ligger. Många agenter ser inte alltid till spelarnas bästa utan i första hand till vilka pengar affären innebär. Spelarens bästa och mer pengar behöver inte hänga samman.

På tal om pengar undrar jag varför Trelleborg ska vara nöjd med den uppskattade övergångssumman på 5 miljoner. Svenska klubbar får (generellt sett) alldeles för dåligt betalt för sina talanger. När Rasmus Bengtsson kommer att lämna Hertha om något år kommer hans nästa klubb att få betala betydligt mycket mer. Hade han varit tysk/holländare/italienare köpts av någon klubb utomlands hade prislappen varit betydligt högre.
På något sätt bör svenska klubbar värdera sina spelare i utifrån mottagarlandets spelarmarknad och inte den svenska. Först då kan vi börja prata om möjligheter att ta upp konkurrensen på lika villkor. Malmö FF har inte lyckats med mycket de senaste 10 åren (utom SM-året förståss) men att krama ut mycket pengar vid spelarförsäljning har man klarat!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share