3 augusti 2009

Event – RF

”Idrottsevent i kommuner och regioner”- seminariet vars syftet var att belysa vilka vinster ett idrottsevenemang skapar för hela samhället samt vilka möjligheter och risker det innebär, ägde rum i Malmö den 31/7.

Birgitta Ljung, RF:s v ordf, och Jörgen Persson, humanevent, var i olika roller föredragshållare och RF:s representanter på seminariet.

Ljung betonade att “vi” (Sverige) måste vara beredda att arrangera internationella evenemang bland annat för att

  • “dra vårt strå till stacken”,
  • att det är bättre att idrott live och inte bara i TV,
  • visa att idrott är bra för samhället.
  • Visa upp idrottsliga förebilder. En SIFO-undersökning publicerad på RF:s hemsida visar att idrottsstjärnor betraktas som mycket eller ganska bra förebilder. 

    Hur bra eller dåliga förebilder är svenska idrottsstjärnor(1130 svar)

Mycket dåliga förebilder

1%

Ganska dåliga förebilder

4%

Varken bra eller dåliga förebilder

10%

Ganska bra förebilder

52%

Mycket bra förebilder

28%

Tveksam/Vet ej

5%


Ganska kan ju vara ett begränsande uttryck och behöver
i detta sammanhang inte stärka förebildsaspekten (min kommentar)

  • evenemang kan stimulera utövare att börja med idrotten
  • det ideella engagemanget stimuleras.

Jörgen Persson, humanevent, har fått RF:s uppdrag att lägga ett förslag till evenemangsstrategi för RF (svensk idrott? – min kom). På en fråga från auditoriet framkom det att denna skulle ha varit klar i november 2008, men ett första kommer att presenteras den 23/8 2009 för RF:s styrelse. Enligt Persson valde man att inte presentera den på Riksidrottsmötet i maj för “att man hade andra frågor som kunde ta bort fokus från frågan”.

Persson pekade på att den internationella striden om EM-, VM- och World Cuparrangemangen hårdnat betydligt de senaste åren.

Frågan som Persson bland annat ställer är “Hänger vi med?” Den ökade konkurrensen ställer nya krav för att få hem evenemangen till Sverige:

  • kostnaderna ökar i ansökningsfasen
  • behovet av kampanjstrategier
  • koll på olika kommersiella rättigheter
  • hur man attraherar media och publik

När man lyssnat på dessa företrädare som representerar RF (och sätter det de säger i förhållande till övriga föredragshållare) inser man att den idag svaga länken i den svenska kedjan är RF. Det som Danmark upptäckte för 15 år sedan har man nu blivit varse inom RF. Birgitta Ljung säger “Att få hit evenemang ligger på förbundsnivå (SF). RF bidrar med gemensam kompetens.” Det riktigt att SF:en ska var en viktig aktör för att få hem stora evenemang till Sverige, men som övergripande organ, och ansvarig för hela den svenska idrotten, måste RF ta ett betydligt större ansvar. Att då skjuta på framtagandet av en nationell evenemangsstrategi tyder inte på att man förstått sitt ansvar i frågan.

Självklart får man ändå uppskatta att man nu tar de första trevande stegen i frågan. Det är bara att man tar till vara den kompetens som ett antal SF byggt upp genom åren när det fått stora evenemang till Sverige. Att ha en passiv roll och “bara” åka med, som RF gjort i andra frågor, håller inte här. Tåget går fort och det väntar inte på Sverige!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share