24 oktober 2009

Cirkus Dawit Isaak

Under första delen av oktober turnerade Cirkus Dawit Isaak i de svenska medierna.
Den 27 juli spelade Örgryte IS allsvensk fotbollsmatch mot Hammarby IF på Gamla Ullevi. Matchdelegaten, det vill säga jag, observerade en banderoll med Dawit Isaaks bild på och en text där man vill att han skulle friges.

Matchdelegatens roll vid dessa matcher är bland annat att notera, inte att värdera, avvikelser från Svenska FF:s Tävlingsbestämmelser och manualer. I första kapitlet i Tävlingsbestämmelserna står det i 12 § Politiska budskap

Exponering av politiska budskap på arenareklam och matchdräkter eller i matchprogram får endast förekomma i form av politiska partiers namn och/eller kännetecken. Andra former av politiska budskap är förbjudna, t.ex. politiska anföranden och manifestationer liksom andra liknande aktiviteter oavsett framställningsform (text, ljud, bild eller annat).

Med stöd av denna paragraf anmälde jag banderollen till Svenska FF:s Disciplinnämnd för prövning. Detta meddelades Örgrytes representanter vid mötet som ägde rum i anslutning till den aktuella matchen.

Av för mig okända skäl dröjde sedan Disciplinnämndens beslut till början av oktober. Som bekant fällde nämnden Örgryte och ålade dom ett bötesstraff. Med media-, supporter- och “samhälls”-storm som följd.

Detta ledde till att Svenska FF:s styrelse den 15/10 beslutade att “lägga ner ärendet från vidare handläggning.” I sin pressrelease skriver man bland annat

Svensk fotboll har fristående organ för bestraffningsfrågor (Disciplinnämnden och Besvärsnämnden) som väljs av och rapporterar till årsmötet. Dessa organ har som uppgift att fatta strikt idrottsjuridiska beslut och har inte till uppgift att utanför regelverket se till överordnade fotbollspolitiska intressen.

Förbundsstyrelsen är, enligt förbundets stadgar, SvFF:s högsta beslutande organ då årsmötet inte är samlat. Förbundsstyrelsen har i den egenskapen idag beslutat att lägga ner ärendet från vidare handläggning.

Som avslutning skrev förbundsordförande Lars-Åke Lagrell “offentligt” på namninsamlingen till förmån för Dawit Isaak. “Och så levde de lyckliga …..”

-----------------------------------

I sak har jag inga synpunkter på hur det hela slutade. Däremot dyker det upp ett antal funderingar runt hela “alltet”.

1. Rollen som matchdelegat

Matchen mot Hammarby var Örgrytes 8:e hemmamatch för säsongen. Örgrytes säkerhetsansvarige uttalade sig pressen efter domen blivit känd att

“Vi har haft den (banderollen) flera gånger. Det har inte varit någon stor sak för matchdelegaterna heller. Förrän den 27 juli (mot Hammarby)”

Det var ingen stor sak för mig heller! Det som förundrar mig att ingen rapporterat det tidigare. Som sagts tidigare är det inte matchdelegatens roll att värdera. För det finns det ett valt fora – Disciplinnämnden.
Delegaterna ska vara ett stöd för föreningarna men ska föreningarna ha fortsatt förtroende för gruppen måste delegaterna vara konsekventa i sitt agerande.

2. Beslutsprocessen

Det är inte acceptabelt att tar mer än 2 månader innan en anmälan behandlas. Misstag kan göras men det var mer än tidsaspekten som blev fel. I Örgrytes överklagan till Besvärsnämnden pekades det även på formfel i Disciplinnämndes agerande.

Huruvida Svenska FF:s styrelses agerande överensstämmer med stadgar och Tävlingsbestämmelser är svårt att ha en överblick över. Några utdrag ur Stagarna och Tävlingsbestämmelserna:

Stadgar

2 KAP FÖRBUNDSMÖTE
26 § Ärenden vid förbundsmötet
17. Val av ordförande i Disciplinnämnden för en tid av ett år.
18. Val av fyra övriga ledamöter i Disciplinnämnden för en tid av två år.
19. Val av ordförande i Besvärsnämnden för en tid av ett år.
20. Val av tre övriga ledamöter i Besvärsnämnden för en tid av två år.

8 KAP SKILJENÄMNDEN OCH LICENSNÄMNDEN M.M.
53 § Disciplinnämnden
Disciplinnämndens beslut får, inom tre veckor från den dag Disciplinnämndens beslut meddelats, överklagas hos Riksidrottsnämnden (bestraffningsärenden enligt 14 kap. RF:s stadgar) respektive Besvärsnämnden (tävlingsbestraffningar samt ärenden enligt Förbundets reglemente för spelaragenter).

54 § Besvärsnämnden
Besvärsnämnden, som skall bestå av kvinnor och män, utgörs av ordförande och sex övriga ledamöter, skall som överklagningsorgan handlägga och besluta i dels ärenden om
tävlingsbestraffningar samt ärenden enligt Förbundets reglemente för spelaragenter som avgjorts av Disciplinnämnden.

Tävlingsbestämmelserna 2009

Kapitel 10 – Tävlingsstyrelse, ärendehandläggning och överklagande
4.3 Överklagningsorgan
4.3.1 Förbundsserierna

SvFF:s Disciplinnämnds beslut får överklagas hos Besvärsnämnden i protestärenden och andra ärenden om tävlingsbestraffningar respektive hos Riksidrottsnämnden i bestraffningsärenden enligt 14 kap. RF:s stadgar.
SvFF:s TK:s beslut i övriga tävlingsärenden får överklagas hos Förbundsstyrelsen.
Besvärsnämndens respektive Förbundsstyrelsens beslut får överklagas hos Riksidrottsnämnden.

Utdragen ger kanske inte någon helt klar bild över styrelsens “rätt” att “lägga ner ärendet från vidare handläggning.” Vad jag vet tog inte Besvärsnämnden ens upp överklagandet.

Nu kommer förmodligen ingen att klaga på handläggningen och resultatet men jag undrar om styrelsen på detta sätt kan “köra över” av Förbundsmötet utsedda organ.

Det finns några ytterligare funderingar runt “alltet” men inlägget är redan för långt så det kommer kanske vid ett senare tillfälle.

PS Det lustiga är att jag genom min anmälan skaffade Örgyte mer uppmärksamhet kring budskapet på banderollen än vad de själva lyckats åstadskomma!

5 kommentarer:

Pär sa...

Mot bakgrund av hur reglerna är utformade gjorde du ju absolut rätt. Du observerar, konstaterar och lämnar ärendet vidare för värdering. Tycker det är märkligt att det tar tar så lång tid att behandla ärendet, men även att man lägger ner det efter mediastormen. Reglerna är ju tydliga. Politiska protester kan framföras via andra vägar än denna.

Ola Möller sa...

Utan att värdera själva budskapet och utan att ha synpunkter på handläggningen menar jag, som Pär, att du gjorde helt rätt och att ödets ironi är enorm med tanke på det du själv säger, uppmärksamheten blev betydligt större nu än vad den skulle blivit annars. Så det gynnar saker att följa reglerna, det är ju därför man har dom.

Stefan Andersson sa...

I Isaaks namn har Publicistklubben delat ut pris till en av få svenskar som verkligen har kämpat för den regim som nu håller Isaak fången. Galenskap är ordet. I Isaaks namn kan man visst sprida politik på arenorna och prisa vem som helst.
http://www.realisten.se/2009/10/27/dawit-isaak-pris-till-stiftelsen-expo

Unknown sa...

Hej Pär och Ola tack för era kommentarer.
Regler ska i sådana här fall följas och prövas av de som har det mandatet. Alla håller tyvärr inte med. Hoppas att detta kan leda till en intern diskussion om vilket förhållningssätt som skall gälla.

Unknown sa...

Hej Stefan, tack för din kommentar. vet inte riktigt hur (om) jag ska tolka din kommentar. Beror nog lite på vilken sida om mittlinjen du står.

Bookmark and Share