20 oktober 2009

Idrottspolitik – dröm och verklighet

Hur viktig är idrottsfrågor för våra politiker? Tittar man på det personliga planet finns det ett genuint idrottsintresse från många folkvalda. Men när det kommer till att samla röster och poäng inför olika val kan man undra.

Den borgerliga regeringsalliansen har nu tillsatt en Alliansarbetsgrupp för kultur och idrott. Arbetsgruppens ordförande är ansvarig minister Lena Adelsohn Liljeroth (M). Övriga ledamöter är Anders Åkesson (C), Christer Nylander (FP), Dan Kihlström (KD).

Som framgår av arbetsgruppens “namn” är det både kultur och idrott som ska penetreras. Är detta bra då – att kultur och idrott tas vid samma bord? 
Tittar man de utgångspunkter som arbetsgruppen ska vägledas av består textmassan av 602 ord. Av dessa behandlar 95 (16 %) idrotten och 507 kultur!

Tittar man sedan på de frågeställningar som gruppen särskilt ska avhandla ser de ut som följer:

• Gör det möjligt för fler att ta del av kultur
• Bättre villkor för professionella kulturskapare
• Kulturskapare ska få ersättning för sitt arbete
• En kulturpolitik som främjar bildning
• Vårda det gemensamma kulturarvet och kulturfastigheterna
• Ny filmpolitik
• Idrott och motion för alla

Alltså 6 av 7 punkter handlar om kultur, 1 om idrott.

Nu kanske man inte kan läsa in prioriteringar i häftet som presenteras, men väger man dessutom in att kulturen fick 6,5 miljarder i den senaste propositionen så kanske man kan börja se ett mönster.

Till vänster om mittlinjen har jag inte sett något liknande än så länge. Dock skriver Leif Pagrotsky och Monica Haider den 18 oktober en debattartikel i Göteborgsposten  på temat att inte skära ner på kultur-, idrotts- och fritidsstödet nu i kristider.
Även här är det mycken retorik som satsas på kulturen. Vad det konkret kommer ut i artikelns färdriktningen är svårt att få grepp om.

Väver man sedan in signaler man ser på det kommunala planet hur partier på båda sidor om mittlinjen börjar presentera sina valfrågor, så inser man att idrottsfrågorna inte tillhör de högst prioriterade!

Vad ska vi göra åt det då? Jag tänker återkomma i frågan om ett tag. Har Du några idéer?

Inga kommentarer:

Bookmark and Share