29 oktober 2009

Ledningssystem för hållbara evenemang

Svenska Industrins Standardiserings-kommission, SIS, bildades 1922. År 2001 blev en milstolpe i svensk standardiserings historia. Efter att ha varit spritt på sju olika organisationer (BST, TKS, SMS, STG, IKH, HSS och SIS) slogs det svenska standardiseringsarbetet samman till en stark aktör som bättre kan ta tillvara på kunskap och effektivare kan tillgodose kundernas intressen.
SIS arbetar intensivt med, förutom att tillvarata svenska intressen, att effektivisera processen med att ta fram och införa nya standarder. De mest kända internationella standarderna är ISO 9000 för kvalitetsledning och ISO 14000 för miljöledning.

På initiativ från Brasilien och Storbritannien, som ska arrangera de 2 kommande sommar-OS, vill man nu ta ett tag för att standardisera event av olika slag.

Man skriver så här på sin hemsida:

Evenemang världen över har mycket stor inverkan miljömässigt, socialt och ekonomiskt.
Nu startar ett globalt standardiseringsarbete inom ISO som genom gemensamma krav, riktlinjer och hjälpmedel ska underlätta för evenemangsindustrin att initiera, genomföra och ständigt förbättra evenemang utifrån ett hållbarhetsperspektiv.
Det är en ny ledningssystemstandard som kommer att tas fram. Berörda är de personer och organisationer som finansierar, arrangerar, deltar, besöker, eller leverar till evenemang som anordnas för ett flertal personer som samlas för en gemensam aktivitet under en tidsbegränsad period, exempelvis:

  • ­sportevenemang ­
  • ­musikkonserter ­
  • ­mässor ­
  • ­festivaler ­
  • ­konferenser
    Initiativet kommer från de brittiska och brasilianska standardiseringsorganisationerna. Den nya standarden ska vara färdig i samband med OS i London 2012.
    I Sverige planerar SIS att i januari 2010 starta en standardiseringskommitté med svenska intressenter som vill vara med och påverka den internationella standarden. Ett första öppet intressentmöte hålls hos SIS den 17 december 2009.
  • Ett intressentmöte planeras den 17 december 2009 för att informera om det internationella förslaget och diskutera svenska behov och prioriteringar för arbetet. Se inbjudan här.

    Inga kommentarer:

    Bookmark and Share