26 november 2009

Öppenheten – en nödvändighet

I en aldrig stillasittande värld är öppenhet och informationsdelning det bästa sättet att skapa delaktighet och förståelse. Detta gäller i alla typer av organisationer och relationer.

I den ideella världen blir det ännu viktigare. Där engagemang och välvilja är bärande pelare måste involverade personer känna ömsesidighet och förtroende. När förändringens vindar blåser, vilket det gör hela tiden, måste man känna förtroende. Delaktighet kommuniceras ständig i mötena mellan utbildare och organisationer och dess medlemmar. Skälen till detta är just att alla som är verksamma inom samma “väggar” ska känna att man delar en gemensam värld. Att världen runt omkring förändras kan man leva med och förstå, men man förstår inte att den inre/egna världen inte ser lika dan ut för “husets” invånare. Förvirring, otrygghet och frustration blir en vardag som till sist inte går att hantera.

Ambitionen att ska gemensamma framgångar blir stark om man vet att styrelsen och ledningen delar med sig av sin oro, sina tankar och visioner på ett klart och tydligt sätt. Kraften i gemensamma och tydliga mål och riktlinjer ska inte underskattas.

Därför måste man ta sig tid att skapa förståelse i föreningen/organisationen. Och det tar sin tid. Men den tiden är väl använd. Öppenhetens hjärta kallas förtroende. Finns inte detta är risken stor att patienten till sist förtvinar.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share