20 december 2009

Regeringen och idrottsevenemang

Sverige och Norge har ju lämnat in en gemensam ansökan om att arrangera fotbolls-EM 2016. Av UEFA bedöms ansökan så bra att den är bland de 4 som krigar om arrangemanget in i det sista.

Men som det nu syns i media kommer Sverige och Norge inte att fullfölja ansökan. Regeringarna i de båda länderna ställer inte upp med nödvändiga bidrag.

Svenska FF:s tillträdande generalsekreterare Mikael Santoft några kommentarer till hur han (och förmodligen Svenska FF) ser på saken

  • Svenska FF tog sin utgångspunkt i den nuvarande regeringens regeringsförklaring när man initierade ansökningsprocessen. I regeringsförklaringen uttalade regeringen bland annat vikten av att få stora evenemang till landet. Fotbolls-EM är ett av de 5 största arrangemangen i världen.
  • Det stöd från staten som behövdes var ett kommunalt anläggningsstöd på 3 miljarder kronor som skulle användas för att rusta upp de arenor som skulle användas.
    Arrangemanget beräknades ge skatteintäkter på 6 miljarder kronor.
    Svensk fotboll sökte inget stöd.
  • En norsk (bristfällig) konsultrapport blev det som slutligen sköt de statliga stöden i sank.
  • Om regeringen säger nej till lönsamma arrangemang som fotbolls-EM, vilka arrangemang ska man då säga ja till att stödja?
Sen kan man undra om man gjort allt inför ansökan. Enligt en uppgift kontaktades inte svensk turistnäring förrän i oktober 2009. Det hade kanske inte blivit avgörande men det hade stärkt ansökan om denna hade verifierat vilken ekonomiskt möjlighet arrangemanget hade gett.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share