8 september 2010

Någon kritisk granskning av Zlatan?

Självklart kan man inte låta bli att ryckas med i Zlatans match mot San Marino! För det var väl det det var?
Uppmärksamheten före, inramningen på Swedbank Stadium, målen, eftersnacket och intervjuerna. Allt på grund av Zlatan. Och jag har ingen anledning att ha några negativa synpunkter på det. Zlatan är en duktig fotbollsspelare, i sin roll den bästa vi haft i landet.

Men hur många gör idag en kritisk granskning av fotbollsspelaren Zlatan? I alla turbulens efter hans vistelse i Barcelona verkar det som att det är “filosofen” Guardiola som är skurken. Hur det ligger till med den “obefintliga” kommunikationen mellan de 2 egona vet vi egentligen ingenting om. Men man säger ju annars att det är inte ens fel när två bråkar.

Om man ska ha en sportslig synpunkt på Zlatans nuvarande fotbollsstatus, och som kan vara skälet till hans Barcelonasorti, så tycker inte jag han är en avslutare i världsklass idag.
OM han är så bra som man okritiskt gör Zlatan till, borde han gjort fler mål igår. Han borde några gånger haft bättre avslut även mot Ungern. OK, han är matchotränad just nu, men under våren i Barcelona var han inte en avslutare av rang.

En spelare som ska tillhöra de bästa i världen måste ha en högre kapacitet än vad Zlatan har haft under 2010. Så här långt. Det är bara att hoppas att han i Italien kan återfinna den skärpa som har tagit honom dit han är i dag. För annars riskerar han att bli en spelare som var bättre förr. Och det vill ju ingen.

När det gäller Zlatan utanför planen finns det också en del att kritiskt granska. Här är det emellertid inte Zlatan som i första hand som borde sättas under lupp. Här är det alla som blåser upp ett ego som i sig själv är väldigt stort till något som kan tippa över i odräglighet. Det är inte lätt att leva i en uppblåst bubbla som stjärna. Många av dom som idag tar i hand, ler och hyllar idolen, är dom, som när bubblan börjar tömmas på luft eller spricker, kommer att såga Zlatan. Lösnummer och säljbara reklamsnuttar är drivkraften hos många aktörer.

För Zlatans skull hoppas jag att han har verkliga vänner som finns där för honom när strålkastarna släcks nu och i framtiden.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share