7 maj 2009

Framtiden är inte vad den har varit

Under de senaste åren har vi inom idrottsrörelsen skrivit, diskuterat och kritiserat många saker som dessförinnan var helt okända för oss. Bosman, TV-avtal, Europaligor, o dyl. har påverkat vår verksamhet på ett sätt som de flesta av oss inte ens kunde drömma om.
Parallellt med dessa nya problem/möjligheter har vi fört diskussionen om de gamla "traditionella" frågeställningarna som "vi alltid har haft"; ledarrekrytering, seriepyramider, tävlingshetsen, resursfrågor, mm.

Hur hanterar vi dessa nya och gamla frågor? Som vi alltid har gjort? Eller har vi funnit nya angreppssätt som bättre är anpassade till dagens synsätt?

Winston Churchill sa på 50-talet "The empires of the future are the empires of the mind ". Sinnets/tankarnas/synsättets/intellektets era var vad Churchill förutspådde.

Utvecklingen av kreativiteten och angreppssätten är det som har präglat vägen fram till den verklighet som vi lever i idag. IT-boomen, Internet, var just ett exempel på vad som kan hända när kreativiteten släpps loss. Här har inte angreppssätten varit det traditionella. Grupper som av etablissemanget knappt betecknats som torra bakom öronen, är de som i dag är förutsättningen för det "traditionellas" fortsatta utveckling!

De krafter, kommersiella eller ideella, som inte inser kraften i förändringen kommer inte att utvecklas! Sen kan vi tycka vad vi vill om tempo, förändringsbenägenhet, o likn. Förändringen kommer att gå ännu fortare.

Inom idrotten märker vi detta på många sätt. Ovan nämnda problem är ett exempel på detta. Men vi märker, eller kommer att märka, det genom våra unga medlemmar som kommer att ställa helt andra krav på föreningslivet än vad deras föräldrar gjorde. Kraven kommer inte att bli större, bara annorlunda.

När David L Murphy, då personalchef, Ford Motor Companys, USA, sade "The top of the house is not the important. It's the bottom of the house." Sker det i betydelsen, att trots att företaget är globalt, så är det på det lokala planet, hos den enskilde medarbetaren, som företaget framgångar ligger.

Lednings ansvar är att skapa resurser och förutsättningar för hela organisationen, men utan "mannen på golvet", omvandlas inte planerna till vinnande koncept.

Lika självklart är det för oss. De storstilade planer och satsningar som vi inom vår idrott planerar och genererar, är verkningslösa om inte ledaren, medlemmen, ges förutsättningar att dels påverka utformningen av idéerna, dels erhålla rätt utbildning, rätt kompetens för att fylla sin plats i föreningens/organisationens verksamhet.

Idrotten är idag så en viktig och stor del av samhället att man från idrottens sida måste inse att de saker och trender som "rör sig i stora världen", kommer att "drabba" idrotten, i den mån de inte redan gjort det.

Idrotten är idag global. Företagandet är globalt. Likheterna i diskussioner om överlevnad och utveckling är mer lika än olika mellan dessa två verksamheter.

När Göran Lindahl, tidigare koncernchef ABB Ltd, och en gång utsedd till årets vd i England, pratade om att öka sin personals kompetens, sa han att de (ABB) utvecklar sina talanger. Talangutvecklingen inom ABB Ltd innebar
1. Skapa utmaningar för de som har talang,
2. Sätta upp nya nåbara mål för talangerna
3. Kombinera unga och gamla
4. Skapa delaktighet
5. Vara föredömen
6. Ha värderingar bortom de "Lutheranska"

Ärligt talat. Kunde dessa punkter inte tagits från en väl genomtänkt förenings/organisations programförklaring?
För att bibehålla, eller till och med öka, vår konkurrenskraft inom vårt marknadsområde måste vår verksamhet kunna möta tidens utmaningar. Den tid som har varit kommer inte tillbaka. Men med de rötter som vi har bakåt i vår verksamhet, är våra förutsättningar till framsteg och utveckling egentligen mycket goda.

Den värdegrund som förenar oss är oersättlig.

Låt oss utnyttja och höja vår kompetens genom att satsa på och utveckla de arbetsformer som ryms inom rörelsen.

Systematiskt kvalitetsarbete/verksamhetsutveckling är en grundsten i det bygge som sker i vår rörelse.

Möjligheten finns.

Möjligheten måste tas!

För framtiden är inte vad den varit!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share