6 maj 2009

Rätt eller fel

Återigen sätt fotbollsdomarens roll i fokus. Denna gång i matchen Trelleborg – AIK. En utebliven handsavblåsning leder till att 2 spelare får varning för snack. Jag såg inte matchen själv och har därför ingen uppfattning om det inträffade men det känns som om domarnas bedömningar har varit mer i fokus i år än tidigare.

Tidigare har Sven-Martin Åkesson, Jonas Eriksson och Markus Strömbergsson, bara för att nämna några, varit i blåsväder i media och utsatta för spelare och ledares vrede. I några fall har domarna själva efter matcherna kommenterat och till och med bett om ursäkt för bedömningar.

Domarna har förmodligen inte blivit sämre inför den här säsongen jämfört med tidigare. Så man kan undra vad det hela beror på.

5 allsvenska domare har blivit heltidsanställda. Kan det spela in? Kanske. I försnacket har det lyfts fram att dessa nu helt kan koncentrera sig på dömandet, vilket gör att media, ledare och spelare förväntar sig felfria bedömningar på plan.
Domarna får kan acceptera att dessa krav finns där. Nu kan de inte skylla på bristande utrymme för förberedelser. Nu har de möjligheter att använda sig av den potential de har utan störningsmoment. Elitdomarkåren får nu betala priset för att 5 st. är heltidsanställda.

Detta faktum rättfärdigar dock inte på något sätt att spelare, tränare och ledare offentligt “halshugger” domarna. Förvisso kan en missad bedömning påverka matchutgången men vi hör aldrig spelare, tränare och ledare “avrätta” en lagkamrat för att denna missat en straff som kunde gett ha segern. Detta sker i så fall inom stängda dörrar på nästa träning eller samling.

Det är bara att hoppas att berörda så snart som möjligt inser att samtliga inblandade tillhör samma lag, men med olika roller. Jag är helt övertygad om att det finns ingen domare som medvetet gör en felbedömning, lika lite som en spelare missar en straff eller en tränare gör ett “dåligt” byte. Se till att fokusera på den egna insatsen och det man själv kan påverka.

2 kommentarer:

Ola sa...

Som domare blir man aningen trött på det ständiga gnället om enskilda situationer från spelare och ledare. Framförallt med tanke på den kvalité som svensk fotboll håller där felpassningar och "tjong"-bollar är mycket vanligt. Det vore mer fruktbart att diskutera alla felbeslut spelarna tar istället för att hacka på domaren över en förlust.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för kommentaren!
Det är kanske så att spelare och domare är på samma nivå ......?

Bookmark and Share