22 maj 2009

Same procedure as last year

Förändringsarbete i en ideell organisation är som vi vet inte detdinner-for-one-posters  lättaste. Det är mycket som ska stämma, många som ska tycka till. Många gånger blir det konflikter mellan det gamla och nya.
Nya ambitösa ledare/medlemmar kommer med tankar, idéer och förslag på hur olika problem eller möjlighheter ska tacklas.
Det händer då inte sällan att de möts med argumentet “det har vi redan prövat, det har vi redan gjort!”. Och så leder detta i värsta fall antingen till att de nya tröttnar och lägger av eller att de gamla i vredesmod lämnar sitt livsverk.

Vad som man då kan reflektera över är vad det egentligen innebär när man uttrycker “det har vi redan prövat, det har vi redan gjort!”.

Många gånger har man prövat det förr. Kanske inte i exakt samma form men något liknande i en annan tid, under andra former. Så när man uttalar det är det oftast inte för att “sätta” sig på de nya, utan en ärlig mening att det funkade inte tidigare så varför skulle det funka nu.
Det är därför viktgit att skapa en förståelse från båda håll att saker och ting förändras. Det fungerade inte tidigare, men vad är det som säger att det per automatik inte skulle fungera nu? Förutsättningarna är annorlunda i dag än i går.
Eller så kan vi kanske korrigera en liten detalj som kanske gör en stor skillnad på utfallet. I stället för att stänga dörrar för tankar och idéer så kan vi kanske öppna upp för en förutsättningslös diskussion med kända fakta och kombinerar dessa med nutida idéer med inriktning på framtiden.

Vi måste komma i håg att hjulet är uppfunnet, men att det ständigt sker utveckling av nya former, fälgar och däckmönster.

2 kommentarer:

Ola sa...

Intressant är också hur många väljer att klaga på initiativ istället för att ta egna eller delta i dom initiativ som tas. Det om något tar död på engagemanget.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för Din kommentar.

Ja, sätten är många att ta död på folks engagemang! I många fall beror det nog mer på okunskap än på medvetna strategier.

Bookmark and Share