20 februari 2009

Engagemang 2 - Ärlighet

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Ärlighet

För att skapa, eller hålla uppe, engagemang är det det viktigt med att utgå från hur det verkligen är.
I viljan att uppnå något ligger faran att skönmåla, att inte se hela bilden, väldigt nära.
På det personliga planet kan det ibland vara jobbigt att erkänna vissa saker för sig själv eller andra. Ibland är man inte ens medveten om dessa inskränkningar.
I grupper eller organisationer kanske klimatet inte är gynsamt för att säga sanningar. Spänningar göms under ytan, motsättningar och prestige, skapar en väv av tystnad.

Dessa hinder måste tas på allvar och lösas upp. Antingen av någon utomstående eller med hjälpa av egen kraft.
Skall engagemang frodas måste detta bygga på en äkthet byggt på individ-, grupp- och organisationsnivå.
Äktheten måste bestå av förtroende för och i den enskilde men också en tilltro att gruppen/organisationen verkligen menar allvar med sitt engagemang.

För att kunna känna detta förtroende måste alla dela samma passion. Huruvida passionen sedan tar sig olika uttryck eller inte, förtar inte samhörigheten i sak. Beroende på vilka förutsättningar individen respektive organisationen verkar under, skapas också den verklighet som engagemanget fokuseras på.

Alla gör inte samma sak för att uppnå det gemensamma. Alla har inte samma tid eller förtusättningar. Men alla utgår från samma bas. Flera vägar leder till målet och de är olika långa. Det viktiga är att så småningom komma så nära målet som möjligt.

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet

2 kommentarer:

Anonym sa...

För mig är en genuin och ärlig känsla av att vilja hjälpa till eller att vilja vara en del av något större engagemang. Engagemang är något man delar med sig av och som hjälper en helhet framåt. Engagemang skapas i kontakten och glädjen med andra och syftar till att göra gott för dig själv och alla dom du delar ditt syfte med. Det är engagemang för mig.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för Ditt bidrag.
Hoppas allt fler får samma insikt som Du!

Bookmark and Share