25 februari 2009

Golfens ungdomstapp

Jag var och föreläste för ett 50-tal styrelseledamöter inom skånsk golf igår kväll. Det var en styrelseutbildning där de två andra föreläsarna representerade SLA (=arbetsgivarorganisationen) och Ackordcentralen (AC). Själv pratade jag om budskapet i Vinnande Styrelse.

Golfen har det inte lätt i dag. Det kärva ekonomiska klimatet, ökade kostnader och minskande medlemskadrar är några viktiga orsaker. Folk står inte längre i kö (i de flesta klubbar) för att bli medlemmar längre. Hypen är över.
Mest märks det på ungdomssidan. Sedan 2003 har antalet aktiva pojkar och juniorer (herrar) minskat från 73 152 till 50 607 medan motsvarande tapp på den kvinnliga sidan är 20 992 (år 2004) till 15 679! Det motsvarar ett tapp på 30,8% respektive 25,3%. Finns det någon annan idrott som tappat så mycket av sin ungdomskader?

Även om medlemsavgifterna är lägre för ungdomar så är det förutom underlaget också ett stort ekonomiskt bortfall för klubbarna. Just underlaget borde vara en oroväckande sak för de ansvariga. Eftersom golfen har fördelen av att vara en livslång idrott är det framtida intäktsminskningar som står på spel.

Under SLA- och AC-passen framkom det tydligt vilka problem klubbarna brottas med. Med tanke på anläggningarnas karaktär krävs det stora resurser att sköta dessa. Detta innebär stora kostnader. När intäkterna sviktar kan det bli aktuellt med friställanden. Då är det viktigt att känna till vilka regler som gäller så att man slipper nästa steg – kontakt med AC. Drygt 10 föreningar i landet har (om jag förstod det rätt) på olika sätt haft kontakt med Ackordcentralen.

Trots slitet med den dagliga föreningsverksamheten är det viktigt att ta sig tid (vilket var mitt budskap) att utveckla den ideella föreningen för att öka medlemmarnas medvetande om vad föreningen står för och vad som förväntas av dem. Att golfen är inne i en knivig många golfföreningar är inne i en jobbig och omvälvande process vittnade inte minst de närvarandes kunskap om sina stadgar. Alla utom två hade läst sina föreningsstadgar. Om ni tycker det är en lustig kommentar, så kommer den från min erfarenhet från kontakten med andra idrottsföreningar. Där är det ytterst sällan styrelsemedlemmarna läst sina stadgar.
Stadgarna är ju föreningens “bibel” varifrån allt utgår - är man i kris läser man bibeln!

(Medlemssiffrorna kommer från golfförbundets egen statistik)

2 kommentarer:

Anonym sa...

I golfens fall har du helt rätt. När betalningsviljan avtar är det förmodligen bara det ideella engagemanget som kan kompensera. Här har golfen liten erfarenhet jämfört med många andra idrotter som helt bygger på den ideella ansatsen. Kanske kan de lära av andra?
Lars-Christer

Unknown sa...

Hej Lars-Christer,
golfen har insett att de måste göra något och har sjösatt en del projekt nationellt och på distriktsnivå för att komma tillrätta med problematiken.
Det är bara att hoppas att de tar sig tid innan det är försent för en del klubbar.

Bookmark and Share