27 februari 2009

Engagemang 3 - Attityd

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Attityd

Viljan att använda sig av den kunskap man besitter är avgörande för hur väl man  når sina mål.
Entusiasmen när man startar sin resa är oftast mycket stor. Man har skapat sig en bild av vad man vill uppnå. Kunskapsinhämtningen är på plats liksom övriga faktorer. Man sprudlar av entusiasm.

Svårigheten att bibehålla denna nivå är uppenbar. Vardagen, det konkurrerande vardagslivet, gör sig snabbt gällande. Om man inte tagit till sig den attityd - viljan att nå sitt mål - som krävs, kommer glöden snabbt att falna.

Våra attityder påverkas av känslor och kunskap. (Vikten av kunskap är ett separat avsnitt.)
Våra känslor är svårare att styra och kräver en medvetenhet som tar tid att förvärva. Beroende på våra erfarenheter reagerar vi olika på hinder och motgångar, vilket i sin tur leder till olika reaktioner på specifika händelser.

Generellt utvecklas attityder utifrån ett grupp- eller samhällsperspektiv. Det är då till stor hjälp om man kan få stöd från individer/grupper som vill gå i samma riktning som Du själv.

Attityder är aldrig statiska utan är beroende på vad som sker runt omkring Dig. Du måste alltid vara flexibel i Ditt förhållningssätt till Ditt engagemang. I värsta fall kan attityder leda till fördomar som leder dig bort från målet.

Din attityd till att vilja använda och kanalisera Ditt engagemang är avgörande för slutresultatet.

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet, Ärlighet

Inga kommentarer:

Bookmark and Share