18 november 2008

Det ideella arbetets betydelse

Följande tänkvärda läsning hittar Du på Västergötlands Idrottsförbunds hemsida:

Hälften av Sveriges vuxna befolkning arbetar ideellt. Detta omfattande samhällsfenomen inbegriper bl.a. sociala insatser, politiskt engagemang, ledarskap inom idrotten. Det ideella arbetets betydelse för demokratin och välfärden har studerats, dess omfattning och struktur har kartlagts och dess ekonomiska värde har beräknats, men vi vet fortfarande relativt lite om vad det ideella arbetet betyder för dem som utför det. Därför ägnades denna studie åt en undersökning av vad ideellt arbete betyder för dem som utför det.

De senaste trenderna inom den ideella sektorn är att människor arbetar ideellt för att förverkliga sig själv, att känna sig nyttig och behövd, att göra livet meningsfullt. Vidare är det viktigt att få en social position utanför den egna familjen och vänkretsen - att få göra ett avtryck i tillvaron. Det är vad Johan von Essens forskning visar. Johan är teolog och forskare vid Ersta-Sköndals högskola i Stockholm. Han påstår att det bara är en myt att det ideella arbetet minskar i samhället idag.

I själva verket så ligger siffran i genomsnitt på 50%, bland både män och kvinnor i åldrarna 16-74 år, och det har den gjort sedan 1992 då man började med undersökningarna. Skälet de flesta anger till att man jobbar ideellt, är att någon har frågat om man vill hjälpa till och tidpunkten i livet då man jobbar som mest ideellt är i medelåldern, mellan 30-44 år. Det är då de flesta bildar familj och har barn som idrottar eller är med på någon aktivitet. Många ser det så som självklart att vara med och dra sitt strå till stacken och skapa en bra verksamhet för sina barn. Det område som i särklass engagerar flest antal ideellt aktiva i Sverige är idrottsrörelsen med ca 25%.

Däremot så har det ideella arbetets karaktär förändrats. Det blir vanligare att anställa någon att utföra det som tidigare var ideellt arbete, vilket förmodligen hör ihop med att många av arbetsuppgifterna börjar bli mer proffesionella. En tydlig tendens är också att föreningslivet börjar att likna näringslivet mer och mer i uppbyggnad. "Det klassiska svenska"- att finnas med i en organisation från barnsben till pensionsålder, är inte det som är vanligast idag. Nu är det mer episodiskt man hjälper till och man gör det mycket för sin egen skull än för andras.

Kärnan i att engagera sig ideellt är att man gör det för att man själv vill och för att man kan vara sig själv och stå för sina egna värderingar. - Där kan jag vara jag, uttryckte sig en av deltagarna i studien. De flesta drar också en skiljelinje vid pengar, när man jobbar ideellt gör man det utan att vilja ha betalt, till skillnad mot när man går till sitt vanliga arbete.

Vill Du läsa hela Johan von Essens avhandling så behöver Du dessa uppgifter:
Om det ideella arbetets betydelse - en studie om människors livsåskådningar. Johan von Essen. 300 sidor. Uppsala Studies in Faith and Ideologies 18. Uppsala 2008. Uppsala universitet, Teologiska Institutionen. Distribution: Uppsala University Library, Box 510, 751 20 Uppsala. www.uu.se

2 kommentarer:

Anonym sa...

Idrottsforskarenheten i Malmö, visar studier på att antalet ideella minskat jätte mycket.

Unknown sa...

Det ideella engagemanget skiftar. det är inte lika självklart att det är idrottens som lockar till sig de ideella krafterna.
Andra undersökningar visar att det samlade ideella engagemanget är större än tidigare.
För idrotten gäller det att utvecklas i takt med tiden.

Bookmark and Share