5 november 2008

I den ideella sektorn

Kommunstyrelsens ordförande i Staffanstorp, Michael Sandin, är i USA och följer presidentvalet. I Skånska Dagbladet kan man läsa följande:
Michael Sandin. Du befinner dig i USA. Vilka lärdomar från valet där tar du med dig hem till Staffanstorpspolitiken?
– Förmågan som båda kampanjerna haft att engagera människor i kampanjerna. Hemma är vi en liten trogen grupp partifunktionärer. Här har det varit rekord i att engagera vanligt folk. Där har vi mycket att lära.
Det passar därför väldigt bra att regeringen, de idéburna organisationerna och Sveriges kommuner och landsting (SKL) precis slutit en överenskommelse där det i den gemensamma visionen uttalas
De idéburna organisationer som bärs av demokratiska värderingar utgår från respekten för människors lika värde. Människors engagemang och idealitet tas tillvara inom den ideella sektorn.
Michael Sandin, hans partikamrater och andra politiska partier som upplever svårgheter att engagera folk - är välkomna till de ideella föreningarna i FAS! Våra drygt 4 300 medlemmar bygger sin samvaro och sina gemensamma stunder på det som tydligen saknas i den politiska sfären - engagemang och idealitet!

3 kommentarer:

Anonym sa...

Lustigt att just Michael Sandin säger detta då hans "Nya moderater" valt att inte besvara FAS frågor som rör just den ideella sektorn. Men att uttal sig positivt utan att göra något är ganska talande för moderaterna och alliansen allmänt, från positiva uttalande angående fritidsgårdarnas verksamhet i Staffanstorp (så länge inga nya pengar skall tillföras) och positiva uttalande om sin egen budget nationellt (som lades två veckor innan finanskrisen men som tydligen duger för alla konjunkturlägen).

Anonym sa...

Hej Olle !
Roligt att du är i bloggosfären igen. Jag har saknat dina inlägg.
Självklart har vi politiker mycket att lära av andra delar av den ideella sektorn, föreningslivet och folkrörelse-Sverige.
Men jag lever i den tron att det finns ett omvänt behov också.
Många har synpunkter på politiker och politiken. Det är naturligtvis en utmaning att få fler intresserade att medverka i den politiska gärningen.
Mvh
Torbjörn

Unknown sa...

Hej Torbjörn,
tack för Ditt inlägg.
Just utbytet mellan olika aktörer är viktigt. Att man tar hjälp av varandra och inser att grundförutsättningarna i de flesta fall egentligen är de samma.
Sen spelar vissa fotboll, vissa simmar, vissa sysslar med politik. Men alla sysslar med människor och med individer som förenas i just den verksamheten.
Engagemang är en sak samma alla dessa frivilligaktiviteter måste innehålla om de ska överleva.

Bookmark and Share