13 november 2008

SOK vs RF

Svensk idrott måste bli mer sammanhållen och få en tydligare profil. Det säger utredarna Marianne Nivert och Kai Lervik i översynen av svensk idrotts organisation, som de idag presenterade för medlemsförbunden på Riksidrottsforum i Umeå.

Det kan man läsa på RF:s hemsida efter Riksidrottsforum i Umeå. Här kan man också läsa utredarnas förslag i sin helhet.
Att RF-ordförande Karin Mattsson var ovanligt tydlig och bestämd (av vad jag förstått av närvarande personer) i frågan om samgående med SOK var bra.
I sedvalig ordning är inte SOK lika intresserade att gå samman med RF av vad man kan läsa i media. Än så länge har inte SOK kommenterat RF-utredningen på sin hemsida. Däremot har man yttrat sig över betänkandet Föreningsfostran och tävlingsfostran (SOU 2008:59), Idrottsutredningen, där man bland annat resonerar om hur svensk idrotts internationella konkurrenskraft ska stärkas.

Jag har inte tillräcklig insyn eller kunskap för att argumentera i sakfrågan. Mina tyckande kan komma vid ett annat tillfälle, men för mig verkar det helt och hållet vara en förtroendefråga. Majoriteten av SOK's medlemförbund, som ju också är medlemmar i RF, tror inte att RF kan handha och utveckla elitidrotten. Innan detta missförtroende har åtgärdats kommer ingen sammanslagning att ske!
Den kompetens RF besitter idag är inte tillräcklig enligt motståndarna. Om det sen är på förtroendemannanivå eller tjänstemannanivå, eller båda, måste klargöras. När detta är gjort, när förändring har skett, först då kan en seriös diskussion om att dela bo starta.
Alternativet är maktspråk och trampade tår. Och det tjänar man inte på, åtminstone inte kortsiktigt.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share