13 januari 2009

Politisk bojkott

Ett antal politiker och debattörer vill att Davis Cup-matchen mot Israel i tennis den 6-8 mars ska bojkottas.

Det är väl klart att idrott och politik hör samman. Under åren finns det otaliga exempel på att länder använt idrottsutövare och idrottsevenemang som politiska marknadsföringsobjekt.

Man kan alltid tycka att någon måste gå först i opinionsbildningen. Det finns organisationer som bygger sin gemensamma värdegrund på just dessa drivkrafter. Idrottens drivkraft utgår inte från detta. Idrotten försöker att vara en helande och överbryggande kraft mellan olika uppfattningar. Detta uppfattas ibland som naivt och att sticka huvudet i sanden. Om inte diskussionen kring världens orättvisor förs inom idrottsrörelsen är det naivt och undflyende.
Men jag tycker att så länge den politiska sfären inte förordar och genomför en politisk och ekonomisk bojkott av “krigförande” länder så ska inte idrotten bojkotta idrottsutbyte med dessa länder.

10 kommentarer:

Anonym sa...

Socialdemokrater är inte seriösa. Kräver bojkott av israeliska idrottsmän men "glömmer" det viktiga - israeliskt industri. Den seriösa bojkotten skall omfatta även alla produkter med israelisk elektronik, t.ex datorer med Intel processorer, en del av mobiltelefoner från Eriksson och Nokia m.fl. Att bojkotta israelisk teknologi - som utnyttjas också av militären - är viktigare än att bojkotta apelsin-odlare och tennisspelare.

Unknown sa...

Hej Fanta,
tack för din kommentar.
Delar Din uppfattning. Det är först då det blir meningsfullt för idrotten att ta del av bojkotter.
Oavsett om det gäller Israel eller andra krigförande länder

Anonym sa...

Bojkotter bygger murar, dialog och utbyte bygger fred. Som socialdemokrat anser jag inte, trots anklagelser om att inte vara seriös, att vi ska bojkotta Israel i Davids Cup.

Unknown sa...

Hej Ola,
tack för Din kommentar.
Nä, bojkotter måste vara en av de sista åtgärder man ska vidta. Med stor sannolikhet leder det bara till ännu desperatare åtgärder. Framförallt från den svagare parten.

Anonym sa...

Att vara antizionist och hata judar är exakt samma sak. Att förneka ett folk sitt urhem, sitt hemland, det är rasism. Palestinierna är ättlingar till inflyttade muslimer sedan 700 e.kr. - man erövrade det som idag är Israel med vapen i hand. Det Israel har gjort är vare sig bättre eller sämre. Vad gäller islam så har muslimerna hatat judar ("söner och döttrar till apor och svin") sedan Muhammed själv blev dissad av judarna för att de vägrade att erkänna honom som deras profet. Vid Khaybar, en judisk stad i det som idag är Saudi, så lät han förslava kvinnorna och avrätta samtliga judiska män. Källa? Koranen och Hadith.
Bombvänstern slår till igen. Vänsterns Sturmtruppen angriper judar och i maskopi med islam och muslimer så står man idag för den mest rabiata och aggressiva antisemitismen sedan Hitler och nazismen. Medan nazismen idag är en pytteliten utfryst grupp, så är extremvänstern poppis och har utvecklat samarbete med muslimer. Man delar samma agenda (rabiat USA hat och Judehat, numera kallat "antizionism").

Mina synpunkter på Khaybar är i allra högsta grad viktigt, Korstågen gjordes trots ett fredligt budskap - dvs kristendomen (de 4 evangelierna, försök hitta uppmaning till våld där), Khaybarmassakern, som ligger till grund för Islams institutionaliserade antisemitism gjordes PÅ GRUND AV budskapet islam gör gällande. Islam är en krigisk och aktivt aggressiv ideologi-religion. Allt är dualism för en sann troende muslim. Läs Hadith, läs Koranen. Läs i synnerhet vad de senare surorna säger om muslimens plikt, läs även Haditherna, i synnerhet Al-Bukhari och Muslim, där kommer du att få skräckinjagande läsning. Kom ihåg att Hadith är lika heligt som koranen för en sann muslim.
Men, det fascinerande är det rabiata judehatet i form an “antizionism” som vänstern gör sig skyldig till, den positionen LEGITIMERAR muslimer och vänsterextremisters angrepp på judar och judisk egendom.
Det ÄR ett religionskrig. radikaler i Västvärlden är som de tre aporna: ser ingen ondska, hör ingen ondska, säga ingen ondska. Islam ÄR i krig mot alla icke-muslimer. Fråga vilken imam som helst, du kommer att märka hur han skruvar på sig, för det är en obekväm fråga. Läs Haditherna:
“På den sista dagen kommer stenarna och träden att tala och säga: “O muslim, det gömmer sig en jude under mig, döda honom!”

Unknown sa...

Hej,
tack för kommentaren.
När det gäller sakinnehållet visar det att det finns ett gemensamt ansvar för både det som hänt och för vad som kommer att hända.

När det gäller själva texten är ju referensen hämtad från en arabisk historiker från 800-talet. Den diskussionen deltar jag inte i.

Anonym sa...

Från Gaza avfyras raketer. Från Rosengaza i Malmö avfyras raketer och kastas sten mot brandmän och oskyldiga. Tyvärr tycker jag så men är man över femtio minns man när brandmän kunde utföra sitt arbete utan att bli attackerade med stenar och raketer av invandrade fundamentalister.
Knut

Unknown sa...

Hej Knut,
tack för Din kommentar.
Eftersom jag också är över 50 kommer jag i håg samma sak. Det finns väl inte många som försvarar det elände som skedde på Rosengård.

Men det visade sig att det inte bara var invandrade fundamentalister utan också personer med "helsvenskt" påbrå som levde bus.

Anonym sa...

wow, ni är över femtio, så då får ni per automatik mer pondus i debatt? det enda det bevisar är att ni inte borde uttala er om "buset" i rosengård, för hur ska två svenska pensionärer förstå unga invandrares sociala tillvaro? jag är ledsen, olle, att sverige inte är som det var under Per Albin, men ditt utopiska folkhem skapar dom spänningar som leder till "bus" (tror att Marx skulle valt ett bättre ord).

För att kommentera själva blogginlägget, så håller jag med dig om att det är lite hyckleri att bara bojkotta Israel sportsligt, jag tycker att vi ska ha total bojkott av rasiststaten, men att bojkotta Israel i tennis skulle ha ett tungt symboliskt värde. Något som skulle kunna skänka hopp åt många kamrater i Gaza.

Och är det verkligen fred och dialog vi vill ha med rasister?

mkh/ Viktor

Unknown sa...

Hej Viktor,
tack för Din kommentar.
Nej, jag tror inte att ålder ger någon större rätt till sanningen.
Min kommentar, innehållande referens till åldern, var helt relaterad till Knuts inlägg. Likaså var det viktigt för mig att påpeka att det inte bara var "invandrade fundamentalister" (som Knut skrev) som kastade sten o dyl på brandmännen.

Det är väl klart att de flesta inte kan känna och förstå den alienation (som Marx skulle skrivit)som många av de utsatta ungdomarna känner på Rosengård och andra ställen. Klasskillnader i världen och det svenska samhället är inte mindre idag än i mitten på 1800-talet. Bara annorlunda exponerade.

Beträffande symbolhandlingen är det riktigt. Men eftersom jag stör mig på det politiska hyckleriet vill jag inte att idrotten i detta fall ska ta det ansvar som åvilar de folkvalda.

Sen vad som och vem som är rasister och terrorister finns det ju en hel del olika uppfattningar om. I det aktuella fallet måste den humanitära nödsituationen lösas till varje pris. Våld måste alltid vara den sista utvägen.

Bookmark and Share