25 januari 2009

Subtil påverkan?

Sydsvenskan tar i några artiklar upp frågan med homosexualitet inom idrotten. Bland annats skriver Anja Gatu en krönika om ämnet. I en artikel i papperstidningen den 25/1 diskutera SDS med representanter för FC Rosengård, LB07 och  LdB FC.

Artiklarna relaterar till en aktuell teaterföreställning, “Fotbollsbögen” av Mårten Svedberg. Representanterna för herrfotbollen angav bland annat att de inte reflekterat över det i någon större grad under sina många år som tränare/ledare inom fotbollen medan representanten från LdB angav att hon haft ledarkollegor som varit homosexuella.

Anja Gatu skriver bland annat om skillnaderna mellan synen på manlig och kvinnlig homosexualitet. I samhället utanför idrotten är dessa skillnader lika markanta, kvinnlig homosexualitet anses ju rumsrenare än manlig. Detta märks tydligt bland männens olika kommentarer och fantasier.

I sakfrågan som artiklarna tar upp har jag ingen avvikande uppfattning. Vad jag funderar över är den oftast omedvetna påverkan som samhället, och idrotten, utsätter idrottarna för. Jag tror inte att när de flesta ledare talar om “markering på bögavstånd” att de egentligen tänker illa om homosexuella. Jargongen, uttrycken, är ärvda av föregångarna över en längre tid. Det är inget som ursäktar uttrycken, men förklarar användandet. Vad som inte reflekteras över är just hur det drabbar de som är homosexuella, hur de känner sig. Majoriteten är inte bögar eller lesbiska och har därför svårt att känna igen sig i budskapet.

Detta gör ju ledarnas arbete än viktigare. Men det gäller att komma i håg att det inte bara gäller homosexuella utan alla andra avarter som ett gott förhållningssätt står för; solidaritet, jämlikhet, medkänsla, delaktighet och liknande värdeladdade ord.

Att kulturen tar upp idrottens olika särdrag känns rätt. Redan 2006 skrev Ida Lännerberg en artikel på Sydsvenskans kultursida i samband med fotbolls-VM där fotbollens förhållningssätt till homosexualitet belystes. Att fotbollen ofta lyftes fram är en sak, men vi får inte glömma dels alla andra idrotter, dels den allmänna samhällssynen i ämnet.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share