26 februari 2009

Dansk fotboll

Hur mycket bättre är dansk klubbfotboll än svensk?

I UEFA-cupen pressar FC Köpenhamn in i det sista Manchester City vilket är imponerande. FCK har inte spelat en tävlingsmatch sedan början av december innan mötena med City.

Om man tycker att FCK gör en bra insats, vilka superlativ ska man då använda om Ålborg som först slår Deportivo de la Coruna med 3 – 0 på hemmaplan? För att sedan följa upp det med en imponerande 3 – 1 seger på bortaplan. Som vanligt var spanjorerna tekniskt överlägnas men 5 lyckliga minuter i slutet av första halvlek visade bristen på moral hos det 8:e placerade laget i La liga.

När man gratulerat danskarna till de fina insatserna måste man börja fundera över varför Danmark har två lag i UEFA-cupens cupspel. Är det bara för den lägre skattens skull? Att man tack vare denna kan hålla lite bättre spelare än vad de svenska lagen kan? Eller är dessa danska lag bättre på leda och driva elitföreningar i fotboll än de allsvenska klubbarna?

Jag kan för lite om ledningarna i de danska klubbarna, men jag vet att de svenska skulle kunna bli betydligt bättre. Några allsvenska klubbar har börjat ett moderniseringsarbete och börjat komma en bit på vägen, men fler måste hänga med. Detta förändringsarbete tar sin tid, men svensk fotboll måste skynda sig. Redan i dag rankas Allsvenskan väldigt lågt bland Europas högstaligor. För att inte halka längre efter måste förändringar komma till stånd.

Talanger flyr ut ur landet i strid ström. Det gynnar kanske landslaget men definitivt inte klubbarnas internationella slagkraft. Talangerna på planen kommer fram men talangerna i styrelserummen och på kanslierna är inte lika lätta att hitta!

1 kommentar:

Anonym sa...

Man tycker ju att t ex MFF som har över 100 miljoner i eget kapital skulle kunna mäta sig med dom danska klubbarna men som du säger saknas en kompetent ledning som kan föra klubben in i framtiden.

Bookmark and Share