25 februari 2009

Huliganlag för alla?

Så har nästa steg tagits för att (förhoppningsvis) hålla bråkstakar borta från idrottsarenorna. Från den 1 april  ska polisen få plocka med sig huliganer till förhör. Det blir straffbart att storma tävlingsarenan, kasta in föremål, och ta med sig raketer, fyrverkerier eller liknande in på arenan. Straffet kan variera från böter till fängelse i högst ett halvår. Och det är väl bra.

Men vilka åtgärder görs från myndigheternas/samhällets sida för att komma till rätta med orsakerna som leder till de oönskade beteendena?
Förvisso finns det ett antal olika projekt, framförallt inom fotbollen, som ska skapa bättre supporterkultur. Men det är “hela” tiden riktat mot vissa grupper och i projektform. För mig är projekt något som är avgränsat i tid, resurser och syfte. V
ad jag efterlyser är samlade grepp som syftar till långsiktiga lösningar där resurser tillskapas fram tills dess önskat resultat uppnåtts. Som det nu verkar är det olika intressen som leder till de olika åtgärderna. Ett samlat samhällsbeslut “att nu är det slut!” måste till! Straff i olika former är i sig inte avskräckande. Det måste till attitydförändringar. Och det från flera håll.

Sen är det synd att inte Davis Cup-matchen spelas en månad senare!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share