26 februari 2009

Idrott och pengar

I takt med idrottens professionalisering blev dess kommersiella potential uppenbar för såväl idrottens utövare och föreningar som för marknadens aktörer. Resultatet har vi kunnat se under de senast 20–30 åren, en närmast osannolik tillväxt av sponsring, det vill säga investeringar i utövare, klubbar eller evenemang från företag eller organisationer i syfte att tillgodogöra sig utövarens, klubbens eller evenemangets goodwill i reklamsyfte, eller att bara synas i ett positivt sammanhang. Intressant här är etymologin: det latiska ordet sponsor betyder ”den som ansvarar för något” (NE). Vad som blivit påtagligt under senare år är att idrottens kommersiella potential och reklamvärde inte kräver en global arena. Också på lokalplanet är idrottsklubbar bärare av positiva värden för företag och andra aktörer. Hur man säljer sport kan man lära sig vid Växjö universitet, där boken Sport Promotion and Sales Management: Second Edition av ingår i kurslitteraturen.

Sport Promotion and Sales Management har skrivits av Richard L. Irwin som disputerade 1990 vid University of Northern Colorado som är nu professor vid Health and Sport Sciences på Lärarutbildningen, University of Memphis.

Det amerikanska ursprunget är uppenbart, men, i det här speciella ämnet, tydligen inte alls lika besvärande som annars enligt Viktor Magnusson, Ekonomihögskolan, Växjö universitet, som har recenserat boken på idrottsforum.org.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share