15 februari 2009

Engagemang 1 - Uthållighet

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Uthållighet

En av de viktigaste sakerna att tänka på när det gäller engagemang är uthållighet. Många gånger vet man precis hur man vill hadet, vad ens engagemang ska leda till.
Energin i vetskapen gör att man omedelbart börjar fokusera på vad man vill uppnå. Det skapar en adrenalinkick som uppfyller hela ens inre. Man skapar bilder som leder till händeler vilka tolkas som bekräftelse på att man är på rätt väg. resultat syns och man får ännu mera energi.
Plötsligt ta det slut! Energin sinar. Bekräftelserna uteblir.

Problemet är att alla andra inte har fått samma vision. Man har kanske inte ens varit involverad i uppstarten av resan.

Detta tvära stopp leder ofta till resignation. Målet kanske inte var så bra och fantastiskt som  man fått för sig. Man ger upp.

Gör inte det! Ge det minst en chans till. Förändringar tar tid. Själv har man kanske gått och grunnat på saken under en lång tid. Andra får kanske insikten när de konfronteras med Ditt engagemang för saken. Förklara för dem. Ge dem chansen att förstå vad som driver Dig. Inse att det kanske tar lite längre tid.

Hur lång tid det tar? Det beror naturligtvis på många olika faktorer: vad är som engagemanget ska leda till? är det stort och omvälvande? är det något i som andra kan relatera till?
Svaren på frågorna tillsammans med förförståelsen leder till den tidslinje som man måste skapas, för en själv eller för de man skapa verka tillsammans med.
Att skapa konsensus är en viktig faktor för att skapa och bibehålla engagemang.

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang

Inga kommentarer:

Bookmark and Share