10 februari 2009

Lyxfällan

Under den senaste tiden har krisrapporterna duggat tätt från våra elitidrottsföreningar.

Malmö Redhaws är ju på tapeten dagligen med sina olika turer.

Idag läser vi om Trelleborgs FF:s underskott på 4,4 miljoner kronor för 2008.

Helsingborgs Basket har inte pengar till spelarlöner. Borås Basket är också illa ute.

Redbergslids IK, den klassiska handbollsklubben, vet inte om de kan fullfölja årets elitserie.

Dessa exempel är bara de som nyligen synts och är kända. Men det finns många andra föreningar som är på väg åt samma håll. IFK Ystad släppte ett antal spelare för att kunna överleva. Motala Bandys spelare får ingen lön. Bara för att nämna några fler.

Vad är det då som gör att föreningarna inte kan hantera sin ekonomi? Är det ekonomisk okunskap? Är man naiva och tror att alla andra missar och men vi klarar oss?

Självklart är det svårt att ange en gemensam orsak, men just övertron på den egna förmågan att klara sig, tror jag är den bärande.

“Om vi bara får den eller den spelaren/tränaren, löser det sig!”

Den tanken tänker i stort sätt alla ideella (och professionella) ledare med. Man gör satsningar och investeringar utan att ha täckning för kostnaderna och håller tummarna för framgångar.
Hur många av de ansvariga skulle hantera sin egen privatekonomi på samma sätt som de gör med föreningens? Inte många hoppas jag. Snart kommer TV att göra en sportvariant av programmet “Lyxfällan”! Många föreningar skulle behöva den piska som det programmets ansvariga använder mot privatpersonerna som medverkar.

Låt oss hoppas att fler tar sitt ansvar innan de hamnar i tidningsrubriker eller TV-program!

<Sydsvenskan/TFF><Sydsvenskan/Redhawks><HD/Helsingborgs Basket><Borås Tidning/Borås Basket><Idrottens Affärer/Redbergslids IK>

6 kommentarer:

Anonym sa...

Notera dock att det inte på något sätt är kris i TFF. Denna förlust var något man nästan hade räknat med ett tag efter att budget låg på 24 miljoner kronor. Som det har redovisats så är det spelarförsäljningar som gör att ekonomin inte är bättre. Nu har vi haft den bästa placeringen sedan 2000 och då kommer även sponsorer samt större klubbar som intresserar sig för till exempel Rasmus Bengtsson i dagsläget.

Ingen kris i Trelleborg inte! Dock bara en "chockförlust"...

Unknown sa...

Hej "1926" och tack för Din kommentar.
Nej, det är rätt som Du skriver. En förslust behöver inte innebära kris/konkurshot. Och med min goda kännedom om TFF så är jag inte orolig för att det ska gå utför ekonomiskt. Men det är viktigt att man har koll på förluster även om man har pengar i börsen. Är man inte observant så kan man lätt missa när det börjar sina.
Låt oss hoppas att den goda fotbollsutvecklingen forts'ätter för TFF!
Jag gillar vad TFF står för!

Anonym sa...

Självklart! Nu drar vi väl in några miljoner på en försäljning av Rasmus Bengtsson till sommaren som de budgeterar för men som du säger finns risken att det går utför när det "skiter sig". Det gäller att hålla koll på ekonomin och nu går ju Rune A in som vanligt. Ordförande säger ju dock att svångremmen ska dras åt så vi får se vad som presenteras vid nästa årsmöte. Ifall det blir något...

En eventuell bolagisering diskuteras tyvärr.

Trevlig blogg, hittade hit via Sydsvenskan.

Unknown sa...

Du är alltid välkommen tillbaka.

Försäljningen av Rasmus B ger några kronor (om han inte blir skadad!) men man får inte bygga ekonomin på det. Spelarförsäljningar ska ligga utanför driftsbudgeten. Först när pengarna är på kontot kan man räkna med dom.

Anonym sa...

Att man lever utöver sina tillgångar under en kortare period må vara ok om det finns goda skäl till det men det måste alltid finnas en väg ut. För TFF och för Redhawks finns starka finansiärer i ryggen och det är för dom båda positivt och negativt. Det tragiska i alla lägen är alla ungdomar som riskerar att komma i kläm. Att styrelser riskerar föreningarnas överlevnda kan aldrig accepteras tycker jag.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för Din kommentar.

Jag är inte säker på att det är positivt att ha så dominerande finansiärer i ryggen som TFF och Redhawks. I TFF-fallet känner jag ännu ingen oro. Vad jag vet håller man fortfarande ganska hårt i slantarna.
När det gäller Redhawks kan det aldrig vara rätt att någon ska avstå 103 miljoner för att rädda en dåligt skött förening.
Även om elitidrott idag är kommersialiserad till tusen så är det med blandaded känslor jag ser bolagiseringar komma allt närmre. För investerarna är medlemsinflytande av ondo. Att hiotta vettiga kopplingar mellan den ideella ungdomsverksamheten och det privata bolaget blir en framtida utmaningen för den svenska modellen.

Bookmark and Share