4 februari 2009

USA – fågel eller fisk?

Läser om två svenska trotjänare som får en möjlighet att spela i den nya damligan i USA. Caroline Jönsson och Frida Östeberg är båda väl värda chansen att tjäna lite pengar (som man ändå måste utgå i från att det finns) i slutet av karriärren. Och det är skönt att slippa debatten om de blivit värvade för sin egen skull i stället på grund av någon annan.

Med all respekt för Frida så hade hon bestämt sig att lägga av. Hennes sista år i svensk damfotboll visade väl inte på en uppåt gående kurva. Många väl insatta menade ju att hon fick Diamantbollen på grund av lång och trogen tjänst.

Caroline Jönsson kom ju tillbaka efter skadan men fick inte, vad jag förstår, nytt kontrakt med LdB. Men målvakter har ju en annan möjlighet att leva på rutin så den värvningen kan man förstå.

Vad som man funderar över är hur bra är och kommer den amerikanska ligan att bli. Kommer det att bli tillräckligt med pengar för att konkurrera med de europeiska ligorna där damfotbollen ändå är mer rotad? Kan vi förvänta oss en spelarflykt av unga talanger över Atlanten?
Jag tror inte det kommer att ske under de närmsta åren. Om det blir över tiden – nej inte då heller. Den amerikanska kontinenten är så stor och det finns så många amerikanskor, brasilianskor och andra tjejer på den sidan Atlanten att de svenska och europeiska spelarna kommer att bli sällsynta.

Däremot tycker jag det är bra om ligan kan etablera sig i USA. Då kommer det att globalt generera mer pengar även till de svenska klubbarna.

Om de har organisation, kompetens och mod att ta vara på möjligheten!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share