5 april 2009

Engagemang 8 - Kreativitet

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Kreativitet

Kreativitet är något som går att träna.
Kreativitet är när Du tar något välkänt och kombinerar det med något annat välkänt och drar nya slutsatser utifrån "gamla" erfarenheter

Kreativitet är en nyttig egenskap när man vill förverkliga sina drömma eller utvecklia sitt engagemang. Med nytänkande kan Du dels utveckla Dina egna tankar och ställningstagande, dels övertyga andra att Dina idéer är gångbara.

Väldigt många organisationer har kört fast i sina gamla tankar, man har inte använt sig av sina grundläggande värdering för att kombinera dessa med nutiden. Missas detta leder det ofelbart till minskande antal medlemmar och minskat intresse för att hjälpa till i verksamheten.

Både personer och organisationer måste inse att det som var inte kommer tillbaka. Dock ska man ta med sig de saker som fungerar in i den nya tiden. Det skapar trygghet i förändringen. Alla förändring innebär ett mått av osäkerhet.
Kreativa tankar innebär att Du kommer att testa saker och idéer som kanske aldrig prövats förut. Vetskapen att Du tar med dig något fungerande gör steget lite lättare. Har Du i den kreativa processen funderat och värderat de olika alternativen blir det också lättare ta ett steg tillbaka, och sen prova igen, om det inte skulle kännas rätt första gången.

Kreativitet och skapande innebär inte  att Du varje gång måste hitta världsunika vägar. Det viktigaste är att Du känner Dig bekväm med avstampet. Varje resa börjar som Du vet med - ett steg!

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet, Ärlighet, Attityd, Kunskapsinhämtning, Föredömen, Att tänja gränser, Stöttning

2 kommentarer:

Ola sa...

Samtidigt som en del organisationer måste göra tvärtom och hitta tillbaka till sina rötter och sina gamla idéer för att överleva. Den ständiga jakten på anpassning leder ibland till att man blir en själslös organisation som förändrar för förändringens skull och det gynnar ingen. Men självfallet måste alltid framtiden mötas med en öppenhet för det nya.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för Din kommentar.
Visst är det så. Men de gamla tankarna behöver inte vara fel. Det behöver kanske bara fräschas upp och förpackas i tidsenliga förpackningar.

Bookmark and Share