7 mars 2009

Engagemang 4 - Kunskapsinhämtning

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Kunskapsinhämtning

En av grundstenarna för ett äkta engagemang är att man har så mycket fakta som möjligt om det man engagerar sig för. Även om man inte alltid kan förutse vad som komma skall, så gäller det  att samla på sig relevant kunskap för att vara väl förberedd för den kommande resan.

Att tro och hoppas leder ofta till besvikelser längre fram på vägen. Därför gäller det att samla erfarenheter från olika källor. Att ta del av olika erfarenheter är  viktigt. Om Du begränsar Dina källor är det lätt att Du, medvetet eller omedvetet, bara fokusera på det som förstärker Dina egna förkunskaper och uppfattningar. Risken är då uppenbar att det lättare kan gå snett.

Möjligheten till kunskapsinsamling idag är nästan obgränsad. Internet gör enorma mängder information tillgängligt för alla. Försök hitta information som inte bara finns i Ditt närområde. Just de erfarenheter som Du letar efter är kanske förvärvade på andra sidan jordklotet. En av fördelarna med internet är just möjligheten att  ta del av vad andra kulturer, människor med liknande eller helt andra förutsättningar erfarit. Men lättillgängligheten innebär också att Du måste vara mera kristisk till vad Du läser. Allt som står på nätet är inte sant eller relevant. Kan Du komplettera nätinsamlandet med annan text och personliga möten är det det optimala.

Kom också ihåg att Du måste skapa Din egen bild av all den information Du tar in. Att bara kopiera andras slutsatser höjer ofta inte Din egen kunskapsnivå. Det är först när Du kombinerar Dina egna förkunskaper med andras som Du förnyar och förstärker Din egen kompetens och Ditt engagemang.

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet, Ärlighet, Attityd

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du pekar på en viktig sak och det är den "hemmablindhet" som uppstår just när man är allt för fokuserad på att nå ett mål. Man ser bara det som talar till ens fördel och blir blind för det som motsäger ens egna tankar och idéer. Att inte kunna kompromissa och se att mer än en sanning kan finnas är farligt för en verksamhet.

Unknown sa...

Hej Ola,
tack för Din kommentar.
Ja, tyvärr är det många beslut som tagits med dessa begränsningar. Och där alla sen blivit överraskade över utfallet. Nä, vänd på varje sten en gång för mycket så blir det oftast lite bätttre.

Bookmark and Share