20 mars 2009

Engagemang 6 – Att tänja gränser

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Att tänja gränser

Att hålla sig inom sin trygghetszon är något som de flesta männiksor gör till vardags. Man känner sig hemma och livet bjuder kanske inte på så många överraskningar och utmaningar.

Engagemang strävar att ta oss lite längre, lite högre än var vi vanligtvis befinner oss. Passionen och drömmarna ger oss en vision om något vi vill uppnå som ger oss ett mervärde i livet. Vi vill utöka vår trygghetszon till något mer.

De flesta människor känner en osäkerhet när de första stegen ska tas. Rädsla att misslyckas, att få obehag, måste konfronteras.

För att göra detta krävs det att vi tänjer på våra gränser. Vi måste tillåta oss själva att ta steg ut i outforskad terräng. Vi kan ta dessa steg själva eller tillsammans med andra.

I engagemangets första faser flödar viljan att uppnå sina mål. Det är då vanligt att tidsplan och strategier blir väl optimistiska. Man måste noga fundera över realismen i sina tankar. Att tänja på sina gränser på ett överdådigt sätt ger ofta upphov till besvikelse eftersom risken för bakslag ökar.

Det är en fördel om man diskuterar och värderar sina tankar med andra. Både de som drivs mot samma mål men också med mer neutrala personer. Att göra det i grupp kan ibland vara en överlägsen form, där tankar och idéer korsbefruktar varandra.

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet, Ärlighet, Attityd, Kunskapsinhämtning, Föredömen

Inga kommentarer:

Bookmark and Share