13 mars 2009

Engagemang 5 - Föredömen

Vad är engagemang? Är det samma sak för alla? Jag bad några olika personer att ange några nyckelord som beskrev vad de lade in i sitt engagemang. I några inlägg kommer jag att försöka beskriva engagemangsbegreppet.

Föredömen

Engagemang skapas i och av människor.

De flesta av oss har blivit påverkade av andra människor för att ha blivit den vi är i dag. Oftast är det personerna i vår uppväxtmiljö som haft det primära inflytandet över hur vi blivit. Som barn är vi lättpåverkade i början för att sedan, i takt med mognad och egna erfarenheter, själva skapa oss egna värderingar.
Efterhand som den sociala miljön förändras och utvidgas blir referensramarna allt större och sfären av personer som påverkar oss likaledes större.

Behovet av förebilder  är inte ett grundläggande behov, men viljan att skapa förtroende med andra är viktigt för oss individer. Vi knyter gärna emotionella band med personer som vi antingen känner personligen eller via någon av alla de informationskanaler som står till buds.

Här gäller det att vara noggrann i sitt letande av förebilder. Om vi inte är noggranna kan vi bli påverkade i en riktning vi inte hade för avsikt att gå. Kunskapsinsamlingen kan här var avgörande. Förebilder påverkar oss inte bara fysisk (genom att fylla på vår kunskap) utan också emotionellt.
Eftersom engagemang är en emotionellt betingad aktivitet är det viktigt att känslorna leder oss i den önskade riktningen. Känslor kan vara svåra att kontrollera när de väl fått grepp om oss, men eftersom de är grunden för vår passion vill vi samtidigt låta dem flöda.
Innan Du ger Dig hän så stanna upp och gör Din värdering - är det åt detta hållet jag vill gå? Är jag beredd att släppa taget för att komma dit jag vill?
Svaret på dessa frågor avgör hur Du går vidare med stöd av Ditt/Dina föredömen.

----------------------------------------

Fundera gärna vad engagemang betyder för Dig! Vill Du dela med Dig? Hör i så fall av Dig – skicka mail eller kommenterar. Dela med Dig – engagemang föder engagemang!

Tidigare inlägg om engagemang: Engagemang, Uthållighet, Ärlighet, Attityd, Kunskapsinhämtning

Inga kommentarer:

Bookmark and Share