18 mars 2009

Helsingborgs IF

För mig finns det 2 fotbollsklubbar (på hög nivå) i Skåne som aldrig upphör att förvåna mig – Helsingborgs IF och IFK Malmö.

IFK Malmö måste vara den fotbollsklubb i landet som misslyckats mest med att förvalta sitt varumärke!
Detta inlägg ska emellertid inte handla om IFK.

Helsingborgs IF har på många sätt en särställning i svensk fotboll. Genom sin historia och lokala förankring är det många som följer föreningens görande.

Det som nu engagerar är hanteringen av valberedningen. Förvisso har medlemmarna, genom att godkänna föreningens stadgar, accepterat att styrelsen ska utse 2 av 5 ledamöter, men vilka signaler sänder det när styrelsen utser en sittande ledamot?

Jag har ingen kännedom om personerna som är inblandade och kan därför tycka utan att ta hänsyn. När Lars Johansson, den avgående valberedningsordföranden, i HD uttalar sig gör han det naturligtvis i egen sak. Men han har rätt i det olämpliga att utse Krister Azelius till ny ordförande. Enligt HD motiverar Krister Azelius sin plats i valberedningen så här:

– Vi i styrelsen tyckte det var viktigt att en av oss tog plats i valberedningen för att kunna bistå med kunskaper om hur det är att jobba i HIF:s styrelse, dit det är svårt att få folk.

Om en förening med HIF:s status och historia har svårt att få folk till sin styrelse är det allvarligt! För HIF! Det är en signal på att det inte står rätt till i föreningen. I verksamheter som fungerar, och dessutom på HIF:s nivå, vill folk vara med. Uppenbart gör det inte det i HIF.

När det gäller den avgående valberedningen tycker jag man utifrån måste konstatera att den inte gjort något bra jobb. Att ha en ordförande som pratar i jag-form är aldrig bra. Han verkar inte ha förstått hur en demokratisk process är uppbyggd.

En valberednings viktigaste uppgift, förutom att vara fri från bindningar, är att lyssna med ett öra vad medlemmarna vill, med ett öra vilka planer och visioner styrelsen har, för att sedan väga samman dessa förutsättningar till grunden för sin rekrytering. Uppenbarligen har man inte lyckats i sitt uppdrag. Men jag är inte förvånad. Det är inte första gången genom åren man ställer till det i HIF!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Att styrelsemedlemmar sitter i valberedningen till sin egen styrelse är för mig mycket märkligt. Trodde bara det förekom i föreningar som är så små att det inte finns några alternativ. Till denna kategori borde inte HIF höra.

Unknown sa...

Hej Ola,
tack för kommentaren.
Det är inte alltid storleken som avgör om man är liten!

Bookmark and Share