5 mars 2009

Kvalitet i alla led

När man i en förening, eller i ett förbund, pratar om kvalitet/kvalitetssäkring, vad menar man då? Vad jämför man med? Vad vill man uppnå?

I kvalitetsdiskussioner är det viktigt att man definierar vad man pratar om för olika typer av kvalitet.

Det är oerhört lätt att man endast pratar produkter, när det oftast, i en verksamhet som idrott, gäller tjänster. Produkter går ju att ta på, tjänster inte.

Men just tjänster är dominerande när det gäller idrottsverksamhet.

En tjänst, exempelvis hur en ledare bemöter en ungdomsspelare på en träning, konsumeras i samma ögonblick den produceras. Man kan inte byta ut ett dåligt agerande! Har det skett, så kan det inte göras ogjort. Därför måste vi på olika sätt förebygga att "fel" tjänst levereras.

Exemplen på "kvalitetsuttalande" kan göras hur lång som helst, men några "typiska" kvalitetsomdömen är följande

· spelet var dåligt

· materialet i tröjorna är kass

· han/hon räcker inte till

· vi nådde inte ända fram

· ledningen/styrelsen är för dålig

Det som man oftast pekar på med denna typ av omdömen är isolerade händelser som är uppenbara just när de inträffar.

Kvalitetsbristen är emellertid endast toppen på ett isberg. För bakom det uppenbara finns en lång rad händelser/processer som lett fram till just det som kommenteras.

Om spelet/utförandet inte höll tillfredsställande kvalitet, berodde detta kanske på dålig träning och träningsdeltagande, tränare eller spelare som egentligen inte hade bättre förutsättningar Det kan bero på dålig planering och avsaknaden av en långsiktig strategi från föreningens styrelse, eller något helt annat.

Vad vi måste göra för att komma till rätta med ovanstående lilla exempel är att gå igenom hela den kedja av processer/händelser som leder fram till kvalitetsbristen. Vi kommer då med all säkerhet att upptäcka att vi i varje led kommer att kunna förbättra något, mindre eller stort.

Men för att göra detta måste vi först kartlägga vad det är som egentligen sker i och före det aktuella fallet. Varje delmoment är viktigt.

När vi identifierat momenten kanske vi till och med upptäcker att vissa saker görs i onödan och kan tas bort.

Vi kan skapa bättre beslutsvägar och effektivare arbetsrutiner.

Om vi i varje led gör en liten förbättring kommer det slutliga resultatet att bli dramatiskt förbättrat.

Följden av detta blir att kvalitetsbristen avhjälps med en förbättrad arbetsglädje som följd.

Vad man ska komma ihåg och arbeta för är att kvalitet ska finnas i varje led, i varje arbetsmoment och i alla delar av föreningen/distriktet.

Kvalitet i alla led innebär att ALLA funktionärer, anställda, förtroendevalda,ledare, aktiva m fl., måste bli delaktiga i avhjälpandet av kvalitetsbrister. Om inte alla blir medvetna om detta kan ett felaktigt handlande "mitt i kedjan" göra att slutresultatet blir sämre än det borde blivit.

Detta innebär också att man måste sträva efter att göra så många av föreningens/distriktets medarbetare delaktiga i kvalitetsarbetet. För ett långsiktigt och helt kvalitetsarbete räcker det inte med att en eller två drivande krafter styr och ställer. Förvisso kan man nå stora idrottsliga framgångar med detta, men risken är att dessa i regel duktiga centralfigurer måste lägga mycken kraft på att "rätta till" mindre väl utfört arbete av övriga.

Om fler blir delaktiga kan allas styrkor kanaliseras till att höja kvaliteten i alla led.

Låt var och en bli sin egen kvalitetschef!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share