8 mars 2009

Vem bryr sig om skånsk fotboll?

För ett år sedan skrev jag detta inlägg. Jag uppdaterar den på vissa ställen bara. Annars lika aktuell.

Lördagen den 7 mars 2009 var en viktig dag för mer än 100 000 människor i Skåne. Eller borde ha varit i varje fall. Men ingenstans kan man läsa om detta på nätet eller i tidningarna i Skåne. OK, jag har ju inte läst alla dagstidningar och kanske inte hittat alla nättidningar som förmedlar nyheter, men ändå! Något borde jag ha sett.

Vad är det då som gör att mer 100 000 personer inte väcker någon uppmärksamhet? Fotbollen är ju ändå den största idrotten - framförallt i Skåne. Det var ju deras årsmöte som ägde rum. Eller inte ägde rum!?

Om det inte syns någon stans - vem ska man egentligen ha synpunkter på?

Medlemmarna? 400 fotbollsklubbar är Skånes Fotbollförbunds medlemmar, representerande mer 100 000 personer, som på olika sätt är involverade i fotbollen. Bry föreningarna sig om hur deras förutsättningar ska bli under det kommande året? Hur pengar och resurser ska användas? Vet de om att det är här de ska göra sin röst hörd? Här kan de bestämma under vilka premisser Skåneboll ska fördela Idrottslyftspengar! Eller hur förbundet ska agera för att utveckla, stödja och supporta föreningarnas föreningsutveckling.

Gör man det?
Nej, man ställer på sin höjd en fråga om hur Fair Play pengar fördelas. Kanske viktigt i sig, men dock.

Är inriktnings- och demokratifrågor för stora? Är det för svårt? Förmodligen inte.

Att föreningarna har mål i munnen märker man på förbundets representantskap där tävlingsfrågor diskuteras. Då kan en serieindelning, där ett lag får resa 2 kilometer för långt (?), leda till upprörda diskussioner och omröstning! Man kan inte klaga på engagemanget. Men prata om perspektiv på vad som är viktigt!

Fast det är kanske "fel" personer på årsmötet? De engagerade är kanske på Representantskapet? Där diskuteras frågor som berör de närvarande, de utsedda. Det görs det tydligen inte på årsmötet.

Förbundet? Vilket ansvar har det för att årets viktigaste möte blir levande? Tja, från min egen tid kan jag bara säga att vi inte ville ha överraskningar på årsmötet. Allt skulle gå enligt planerna. Fanns det någon som var aktiv på mötet upprepade gånger, blev vederbörande invald i styrelsen eller pacificerad i en kommitté. Rätt eller fel?
Men en levande debatt på ett årsmöte behöver inte leda till anarki. Med bra och engagerade förberedelser, känsla för rörelsens behov och önskningar samt ett nära förhållande till medlemmarna, kan ett årsmöte vara en injektion för rörelsen. En manifestation av åsikter och ageranden. För då kommer också jag att kunna läsa om årsmötet i media.

Media? Media skriver idag inte bara för att det är fotboll (eller vilken annan idrott som helst). I dag ska idrotten konkurrera om utrymme med Let's Dance, Carola, elitlaget på turné/träningsläger i främmande land eller någon katastrof i ett annat land. Sen spelar det ingen roll att det mer än 100 000 personer som är med i den skånska fotbollen.

Idrotten måste inse att man måste agera för att synas och ta (eller bibehålla) marknadsandelar. Aftonbladets marknadsdirektör sade i veckan på en konferens jag var med på att fotbollen, enligt deras mätningar, tappar (intresserade supportrar) i förhållanden till andra idrotter. Om det är så är det viktigt att man tar det på allvar.
Läser man statistiken i Skånebolls årsredovisning ser man att antalet lag minskar i de yngre åldersgrupperna. Till vissa delar kanske det kan förklaras med färre barn i dessa grupper. Men det innebär också att man måste inse att man måste jobbar hårdare. Den idrott som gör det kommer att tappa minst!

Inga kommentarer:

Bookmark and Share