3 mars 2009

Svenska Spel slutar sponsra idrotten lokalt?

I ett pressmeddelande skriver Kulturdepartementet:

Regeringen föreslår i idrottspropositionen att det bidrag till det lokala föreningslivets barn- och ungdomsverksamhet, som beräknas som en andel av överskottet från AB Svenska Spel, upphör och ersätts av ett stabilt och förutsägbart statsanslag. En anledning är att överskottet från AB Svenska Spel har varierat under senare år och varit svårt att förutse.

I propositionen föreslår regeringen också att statens mål och syften med bidraget till idrotten utökas så att statsbidraget ska stödja verksamhet för barn och ungdomar som bedrivs ur ett barnrättsperspektiv, samt att stöd även kan utgå till verksamhet som stärker idrottsutövares internationella konkurrenskraft.

Ett besked som Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber välkomnar i sitt pressmeddelande:

– Den här frågan har idrottsrörelsen drivit i flera år. Vi har visserligen tjänat på vinstdelningssystemet kopplat till Svenska Spel under senare år, men mycket talar för att situationen kommer att förändras framöver.
– Samtidigt kommer vi även om regeringens förslag blir verklighet att fortsätta att ha, och vilja ha en naturlig och nära relation till Svenska Spel. De bygger en stor del av sina produkter på vår verksamhet och har under alla år visat ett genuint intresse för idrotten.

Vad ska man tycka om detta? Varför har Svenska Spel stött svensk idrott under alla dessa år? Av ett genuint intresse för svensk idrott eller för att profilera sitt varumärke? Den snälla aktören som genom att betalar ett (högt?) pris till idrotten för att kunna tjäna ännu mer till sina ägare – staten?
Ja, Svenska Spel har brytt sig om idrotten för det har varit nödvändigt för att rättfärdiga idrottsspelandet. Man har betalat tillbaka pengar till brukarna och på så sätt rättfärdigat sin verksamhet.

Nu tar svenska staten bort det incitamentet för Svenska Spel. Nu kan man betala marknadspriset som vilken sponsor som helst. Bara utifrån möjligheten att tjäna pengar. Och utan ett “genuint” intresse för produkten.

På riksplanet kommer säkert de stora aktörerna att få del av Svenska Spels marknadsföringspengar även i fortsättningen. Men hur blir det på gräsrotsnivå? Hur många “Tack för Din insats”-annonser kommer det att bli i fortsättningen?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det som är det värsta är att när man börjar sätta specifika summor kan man också höja, men framförallt sänka dessa summor. Säger man att det är t ex 1 miljard som ska betalas ut varje år från Svenska Spel till idrotten kan man antingen i svåra tider tänka sig att sänka denna summa eller låta bli att räkna upp summan. Detta sker av borgerliga kommuner runt om i landet i andra sammanhang som lönekompensation eller inflationskompensering så varför skulle inte en borgerlig regering agera likadant på riksplanet.

Unknown sa...

Hej Ola och tack för Din kommentar.
Det är naturligtvis rätt, men samtidigt kan det variera om det bara är kopplat till Svenska Spels vinst.
Det gäller att hitta en variant där idrotten blir garanterad en vettig summa och att man får reda på det i tid så att planeringen av verksamheten kan ske utifrån intäkterna.

Anonym sa...

Bara som en liten upplysning: Pengarna från Svenska Spel till den lokala idrotten har inte beslutats av Svenska Spel utan av riksdagen.

Unknown sa...

Tack för korrigeringen.

Bookmark and Share