6 mars 2009

IdrottenOnline – hjälper eller stjälper?

Den 19 februari 2009 publicerade så RF på sin hemsida

Riksidrottsstyrelsen beslutade den 17-18 juni 2008 att alla föreningar ska ansöka om LOK-stödet digitalt för de aktiviteter som genomförs under våren 2009 (1 januari-30 juni, vilket redovisas den 15 augusti 2009). De föreningar som inte har möjlighet att införa digital ansökan ska erbjudas möjlighet att övergångsvis göra sin LOK-stöds ansökan digitalt via DF mot erläggande av en självkostnadsavgift.

RF sjösatte under 2008 IdrottenOnline – klubb. På sin hemsida skriver RF:

 IdrottOnline är idrottens nya verktyg för kommunikation och administration
IdrottOnline ersätter gamla Klubben Online som många föreningar använder idag. Anledningen till att vi byter system är att vi vill kunna erbjuda idrotten ett mer driftsäkert verktyg som bygger på ny teknik anpassad för idrotten.

IdrottenOnline är alltså tänkt att vara den kanal, det verktyg, där LOK-stödet ska redovisas. Många föreningar har inte insett att detta ska ske och börjar nu på olika sätt att reagera.

Jag fick ett mail från en av mina läsare i ärendet. Innehållet publiceras här. Jag kommunicerar med RF i frågan och återkommer med deras svar.

”Jag hade igår kväll en lång diskussion med en i Göteborgsregionen mycket namnstark person och profil

Precis som jag själv så är dom inte så glada över RF: senaste påfund att man SKALL och MÅSTE redovisa LOK bidragen via Idrottonline (IO).

Detta årets vårtermin är första steget till tvånget, och det innebär att man måste göra sammanställningen och skicka in den via nätet, annars inga pengar.

Man kan mot en avgift få hjälp av Skåneidrotten, misstänker starkt att man 2-3 dagar innan deadline har 100 klubbar som står där med ej nedräknade kort och vill ha hjälp.

Kaos med andra ord, och vems är då felet att man inte har redovisat i tid?

Inför årets redovisning över IO så behövde undertecknad ringa in för att när man skulle använda det förenklade formuläret så stod det att man skulle slå in sin Pin kod ? Vilken jä..a pinkod. Hade men den inte så kunde man kontakta sitt DF för att få en. Detta gjorde en trögtänkt och fick reda på att de två personer som kunde detta hade Sportlov! En av dem hade förvisso varit inne en kort stund just med anledning av att det var många som ringt om denna saken, men hon hade just gott, och var första tillbaka i mitten av nästa vecka, dvs. efter den 18:e då det för ovanlighetens skull var deadline. Det brukar alltid vara den 15:e annars. Nu var goda råd dyra, plötsligt gick det upp ett Liljeholmens, det stod något om Pinkod i det introduktionsbrev som jag fick från Klubben Online förra året när vi registrerade oss (det gamla systemet). Som tur var så har jag god ordning på mailen, så det låg i rätt mapp, och mycket riktigt här stod det Pinkod och några nuffror. Tänk om man från Idottonlines sida hade skrivit ”Pinkoden finner ni i introduktionsbrevet från helpdesk@klubbenonline.se som ni fick kort efter att ni registrerade er.” I stället för att vilseleda en att ringa till sina DF och vända upp och ner på dem.

Nästa steg med detta system är att alla som vill ha LOK bidrag för aktiviteter hösten 2009, ska redovisa detta troligen den 15 februari 2010. Detta skall då ske med samtliga medlemmar inslagna i systemet, med samtliga 10 siffror i personnumret. De som har koll på PUL, säger att man måste ha godkännande dels från polisen och dels från kommunen för att få föra den typen av personuppgifter på sina dator eller i andra register. Sen bör/skall man även inhämta samtycke från respektive person.

Vad som då är intressant i just denna fråga är att i morgon (4/3) ska en grupp företrädare för idrotten träffa RF i frågan. Anledningen är att en stor grupp idrottsföreningar och sammanslutningar inte vill och även inte får registrera personnumret. I denna grupp är bl.a. Göteborgs fotbolls förbund involverade och företräder ett 20 tal klubbar.

Polisen i Göteborg vägrar med bestämdhet att föreningarna ska få registrera personnummer och sen skicka detta över internet. Man är mycket oroliga över att denna typen av uppgifter kommer att bli högintressanta för t.ex. pedofiler. Man ogillar även att klubbarna ska få hantera uppgifter om personer med skyddad identitet, och att den i personregistret är markerad med ett X och sen ev. ett alias. Inte heller Göteborgs stad/kommun är välvilliga till detta.

Det ska bli intressant att se och höra vad som händer i Götet om detta.

PS! Samtidigt som jag är lite negativ till att ta in hela personnumret, så tycket jag det är bra att man i och med detta kommer att bli av med ALLA de som fuskar friskt och har med en massa fiktiva namn, för att blåsa upp medlemsantalen och därmed komma åt ofantligt större bidrag än vad man är berättigade till. Allt fusk medför att alla vi andra som är seriösa får mindre del av bidragspotten.

Kom att tänka på en annan sak med Idrottonline. Vad kommer de andra stora programaktörerna att säga, jag tänker då på t.ex SPCS.

Här tvingar man mer eller mindre föreningar till att byta programvara för att kunna utföra en reglerad mer eller mindre statligt styrd uppgiftslämning.

Oaktat att programvarna i dagsläget är gratis, så är det nog tveksamt om det inte är en konkurrensbegränsande handling.

Jag tycker mig kunna se vissa likheter med Microsoft när dom nästan hade/har monopol på fabriksinstallationer av Explorer, samt att vissa av deras andra programvaror krävde Explorer som Internet plattform för att alla funktioner skulle fungera felfritt.”

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ny teknik måste alltid få tid att växa in och därför ska man inte sätta absoluta deadlines som är orimliga att hålla. Flexibilitet och fingertoppskänsla måste råda, något som tyvärr ofta inte är fallet när man ska påtvinga föreningar eller enskilda nya organisationsformer.

Unknown sa...

Hej Ola, tack för din synpunkt.
Nä det är riktigt. Svårigheten här är bland annat den diversifierade bild som råder. Drygt 20 000 föreningar ska få information dom "begriper". Information som dessutom inte alltid hamnar hos den som är berörd. Föreningar som spänner över allt från högsta elit till minsta .... (i andra ändan).
Den pedagogiska utmaningen att sprida budskapet är hyfsad.
Sen är inte idrotten känd för att vara snabb i IT-frågor.

Bookmark and Share