27 mars 2009

Vill – Vill inte

Missnöje är en av de största drivkrafterna i vårt samhälle. Hur många har inte skrivit på protestlistor mot det ena eller andra? Ibland mot globala saker, ibland mot något i vår närhet.

Hur vet vi att det vi skriver på överensstämmer med upphovsmännens syfte med protesten? Menar vi samma som upphovsmakarna till det vi skriver under? Finns det olika skäl till våra protester?

Ja, frågorna är många. Svaren är kanske inte alltid så självklara. Vi skriver kanske under på andra bevekelsegrunder än skaparna. detta kan i värsta fall skapa problem i nästa läge. När skrivelsen överlämnas/åberopas hamnar ditt stöd i ett sammanhang som Du inte helt och hållet ställer upp på.

I stället för att skriva på en “vill inte”-lista tycker jag man ska skriva på en “vill”-lista. För många är det mycket lättare att uttrycka vad man inte vill men mycket svårare att formulera vad egentligen vill i stället.

För mig är det mycket mera trovärdigt att aktivt skapa förändring genom att erbjuda alternativ, förslag till förändring. Att det många gånger upplevs som svårare är för att det ställer krav,man måste ha funderat över alternativ.

Som ansvarig i någon form, i förening, förbund, familj eller någon annanstans, är det viuktigt att skapa förutsättningar för förändringsprocesser där tankar och reflektioner ligger till grund för vad man vill. Inser man detta är det också lättare att skriva på eller skapa en “vill”-lista.

Inga kommentarer:

Bookmark and Share